Márk
13 °C
28 °C

Bagdad a szankciók eltörlését kéri az ENSZ-től

2003.03.08. 16:22
Az országával szemben 12 éve érvényben lévő szankciók eltörlésére szólította fel szombaton Szaddám Huszein iraki elnök az ENSZ-t, mondván hogy Bagdad eleget tesz leszerelési kötelezettségeinek.
Az iraki vezetés tagjai Szaddám Huszein elnökletével Bagdadban tartott tanácskozásukon követelések egész sorát fogalmazták meg, amelyeket szerintük az ENSZ Biztonsági Tanácsának teljesítenie kellene, miután Hans Blix és Mohamed el-Baradei, az ENSZ és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség illetékesei pénteken pozitívan értékelték a BT előtt az iraki fegyverzetellenőrzés állását.

Az iraki követelések közé tartozik, hogy az ENSZ teljes mértékben törölje el a Bagdaddal szemben elrendelt korlátozó intézkedéseit. Irak követeli azt is, hogy a BT "hazugnak" bélyegezze meg az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát, valamint fossza meg Izraelt - állítólagos - tömegpusztító fegyvereitől és kényszerítse katonáinak kivonására "Palesztinából és a megszállt arab területekről".

Az iraki vezetés a követeléseket azzal igyekezett alátámasztani, hogy a BT elvárásainak teljesítésében elért bagdadi eredmények után "a világ, annak népei és legtöbb országa ráébredt az amerikai kormányzat valódi céljaira". Bagdad szerint Washington ugyanis titkos célokat követ azokkal az állításokkal, amelyek szerint Irak nem tett eleget a BT által reá rótt kötelezettségeknek.