Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Keddhez egy hétre háború?

2003.03.08. 14:35
A szombati brit sajtóban közölt menetrend szerint kedden lesz a szavazás a Biztonsági Tanácsban az Irakkal kapcsolatos új, brit-amerikai-spanyol határozati javaslatról, egy hétre rá pedig már brit és amerikai harci gépek fogják bombázni Irakot.
A konzervatív The Daily Telegraph szerint a BT március 11-én ül össze, hogy szavazzon a vehemens indulatoktól övezett iraki határozattervezetről. A vezető londoni napilap nem jósolgatja a voksolás eredményét, de értesülései szerint ettől függetlenül Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és néhány szövetségese jövő pénteken 72 órás ultimátumot intéz Irakhoz.

Ez 17-én jár le, és 18-án megindul az intenzív brit-amerikai légi háború a The Daily Telegraph által szombaton közölt menetrend szerint. Az ultimátum 17-ei lejárta egybeesne azzal a dátummal, amely a határozati javaslathoz fűzött bit kiegészítésben is szerepel. Nagy-Britannia a Biztonsági Tanács pénteki ülésén március 17-ét javasolta határidőként arra, hogy Irak bizonyítsa teljes együttműködését a nemzetközi közösséggel a leszerelés ügyében.

A szocialista brit kormány iránt sok rokonszenvet általában nem mutató The Daily Telegraph egyébként alig leplezett elismeréssel idézi vissza azt a csörtét, amelyet Jack Straw brit külügyminiszter vívott meg előző este a BT-ben francia kollégájával, Dominique de Villepinnel. A lap szerint ez volt az utóbbi évek legsúlyosabb nyilvános összecsapása a két ország vezető politikusai között, és Straw "vitriolos asszója" annál is váratlanabb volt, mivel a brit külügyminisztert eddig a világpolitika egyik legszíntelenebb személyiségeként ismerték.

Villepin, "a háborúellenes tábor messze legkarizmatikusabb szóvivoje" kényszeruen végigülte Straw pergotüzét, "drága barátom, Dominique" kezdetu gúnymondatait, és csak arca - foleg annak színe - árulkodott indulatairól - írta a legnagyobb konzervatív brit napilap.

A szombati The Times az ENSZ-jelentés egyik "rejtett bombáját" tárta fel. A lap szerint az amerikai kormány illetékesei felháborodással vették észre, hogy Hans Blix fegyverzeti főellenőr szóbeli ismertetőjébol kimaradt a beszámoló egy nemrégiben felfedezett távirányítású iraki repülőgépről, amely vegyi vagy biológiai hatóanyagokat tud szétszórni.

A vezető londoni lap szerint Blix a 7,45 méter szárnyfesztávolságú eszköz létét egy külön, 173 oldalas, a hivatalos pénteki beszámoló után terjesztett jelentés mélyére rejtette. A The Times szerint a repülőgép kihagyása a fo jelentésből "súlyos mértékben megkérdőjelezte Hans Blix objektivitását".