Mátyás
-6 °C
1 °C

Öngyilkos amerikai katonák Irakban

2003.10.13. 15:57
Riasztóan magas az öngyilkosságok száma az Irakban állomásozó amerikai hadtestek katonái közt. A hadsereg felkért egy orvoscsoportot, hogy vizsgálja ki, vajon a háborús stressz és a hosszú bevetési idő mennyiben járul hozzá ezekhez a halálesetekhez.
Az elmúlt hét hónapban legalább tizenegy katona és három haditengerész lett öngyilkos Irakban, közölték a hadsereg. Ez évi átlagot tekintve 17 eset százerezer katonára vetítve, azaz jóval magasabb mint az eddigi statisztikák szerinti átlagos 10-13 eset. Ráadásul a haditengerészet még egy esetet nem vizsgált ki, és a hadsereg is adós további tizenkét halálok megállapításával. "Mindenképp foglalkoznunk kell a hadseregben történt öngyilkosságokkal, hogy kiderüljön: történik-e valami különös Irakban, ami eddig elkerülte figyelmünket" - nyilatkozta az Usa Today-nek Elspeth Cameron Ritchie ezredes, az Egyesült Államok Hadseregének pszichiátere, aki tagja annak az orvoscsoportnak, mely az aggasztóan magas öngyilkossági ráta okait tanulmányozza.

A szeptemberben Irakba küldött orvoscsoport pszichiáterekből, pszichológusokból, szociális munkásokból illetve a sereg öngyilkosság-megelőző programjának vezetőjéből áll. A hadsereg 2001-ben indította a megelőző programot, miután 1997 és 1999 között 26 százalékkal megnőtt a szolgálatban elkövetett öngyilkosságok száma. Irakban eddig 700 katonát vizsgáltak meg, és megbeszéléseket tartottak, ahol arra bíztatták a katonákat, beszéljenek nyíltan gondjaikról. "Azt vizsgáljuk, miképp hat a stressz a katonákra, hogyan tudják azt feldolgozni, és miként érvényesülnek az alapvető pszichiátriai elvek a harcmezőn."

Az öngyilkosságok javarészt május elseje, a fő hadműveletek végének bejelentése után történtek. A szakértők szerint a szigorú és veszélyes életkörülmények, valamint a hosszú állomásozási idő ronthatják a katonák hangulatát, fokozva az amúgy is létező depresszív állapotot. A kéznél lévő fegyverek pedig hamar cselekvésre késztetnek: "egy szempillantás csak, már elő is kaptad a pisztolyt, és ujjad a ravaszon" - teszi hozzá Ritchie ezredes.

Eddig 478 katonát küldtek haza Irakból mentális problémákkal. A sereg hivatalnokai szerint korábbi háborúkban ezen esetek többségét a hadszintéren kezelték volna, most azonban nincs a helyszínen annyi szakorvos, hogy el tudnának látni ennyi beteget.