Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Irán felkészül az urándúsításra

2006.02.14. 11:13
Irán bejelentette, hogy előkészületeket tesz az urándúsítás újraindításához. Diplomaták azonban kételkednek benne, hogy Irán megfelelő technikai háttérrel rendelkezik a centrifugák hatékony működtetéséhez.

Irán kedden megerősítette, hogy újra hozzálátott az urándúsítás előkészületeihez, amely nyugati aggodalmak szerint távlatilag saját atomfegyver kiépítését célozza. "A parlamenti ratifikációnak megfelelően azt mondhatom: igen" - felelte Dzsavad Vaidi, az iráni atomprogramról tárgyaló küldöttség helyettes vezetője keddi sajtóértekezletén arra az újságírói kérdésre, felújította-e Irán az urándúsítási előkészületeket.

A teheráni parlament novemberben megszavazta, hogy Irán újrakezdi a nukleáris fűtőanyag előállításával kapcsolatos tevékenységét, amennyiben atomdossziéját az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) elé utalják. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kormányzótanácsa február elején úgy döntött, hogy a BT-hez továbbítja a vitatott iráni atomprogram ügyét.

Az iráni tisztviselők igen óvatosan nyilatkoznak arról, hogy működésbe léptek-e a Natanz városában lévő földalatti nukleáris létesítményben a centrifugák. Dzsavad Vaidi az erre vonatkozó kérdésre azt válaszolta, hogy ezek apró műszaki részletek.

A centrifugák üzemeltetése

A centrifugák szuperszonikus sebességgel forogva dúsítják az uránt, gáz halmazállapotú urán-hexafluoriddá (sárga süti) alakítják át. Teherán azt állítja, hogy az elektromos áram termeléséhez van szüksége a dúsított uránhoz, és nem atomfegyverekhez. Diplomaták tavaly szeptemberben úgy vélték, hogy Iránnak súlyos nehézségei lesznek az urán ipari méretű dúsításával, amelyhez igen gyenge minőségű hexafluorid gázt használ, amely tönkreteheti a centrifugákat. A diplomaták ugyancsak kételkedtek abban, hogy Irán képes centrifugasorozatok működtetésére.

Vaidi a keddi sajtóértekezleten azt is bejelentette, hogy február 20-án iráni küldöttség utazik Moszkvába a közös iráni-orosz urándúsítás terveiről folytatandó tárgyalásokra.