Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Az USA mérsékelni kényszerül céljait Irakban

2005.08.14. 21:27
Az amerikai kormánynak ma már sokkal "szerényebb" várakozásai vannak Irak jövőjét illetően, mint az invázió előtt voltak. Kiderült ugyanis, hogy alaptalanul remélte egy közel-keleti demokratikus mintaállam kialakulását, állapította meg a vasárnapi The Washington Post.
A Bush-kormány lényegesen mérsékelni kényszerül azokat a célokat, amelyek elérését eredetileg tervezte. Washington már nem számít egy modellértékű demokrácia vagy az önfenntartó olajipar létrejöttére. Az is illúzió, hogy hamarosan olyan társadalom teremtődik meg, amelyben a népesség többségét nem fenyegetik súlyos létbiztonsági gondok, írta vasárnap név nélkül nyilatkozó kormánytisztviselőkre hivatkozva The Washington Post.

"Soha nem volt valóságalapja annak, amit vártunk, az idő rövidsége és a 2003-as megszállás óta történtek miatt" - idézett egy forrást a lap. Az iraki főváros, Bagdad jelentős részében nincs villanyáram. A szülők félnek az emberrablástól, gyerekeiket nem eresztik ki az utcára.

A borbélyüzletek nem borotválnak férfiakat, mert vallásos szélsőségesek néhány hónapja borbélyokat mészároltak le. Az ország bizonyos északi és déli körzeteit etnikai vagy vallási alapú milíciák ellenőrzik. A munkanélküliség eléri az 50-65 százalékot.

"Az volt a célunk, hogy demokráciát teremtsünk, ehelyett lassan rá kell jöjjünk, valamiféle iszlám köztársaság épül" - mondta egy másik washingtoni döntéshozó, szintén név nélkül.

Az amerikai katonák arra számítottak, hogy arab hagyomány szerint rizzsel és rózsavízzel köszönti őket az ország. A felkelés váratlan méreteket öltött, a környező országokból harcosok nagy tömege áramlik be, az Egyesült Államok ezért az eredeti biztonsági célokat is csökkenteni kényszerül. Már nem a lázadás teljes elfojtása, csak visszaszorítása a cél.

Szakértők szerint az amerikai csapatoknak úgy kell, majd elhagyniuk Irakot, hogy nem tudják teljesen leküzdeni a lázadók ellenállását. A kivonulás nem is Irak, hanem az eddig 1846 katonát veszítő amerikaiak számára válik szükségessé.

Mint Wayne White, a külügyminisztérium iraki hírszerző részlegének volt vezetője mondta, minél előbb ki akarja vonni csapatait Irakból Amerika, annál inkább vissza kell fognia céljait.

Az elnök Irak-politikáját élesen bíráló The New York Times szerint valakinek meg kellene végre mondania George Bushnak: az iraki háború véget ért.

A Newsweek legfrissebb felmérése szerint az amerikai lakosságnak már csak 34 százaléka támogatja Bush politikáját. Az elnök, mint legutóbb közölte, még nem döntött a csapatkivonásról, az amerikaiak azonban már döntöttek helyette - írta a liberális lap.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!