Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az USA mérsékelni kényszerül céljait Irakban

2005.08.14. 21:27
Az amerikai kormánynak ma már sokkal "szerényebb" várakozásai vannak Irak jövőjét illetően, mint az invázió előtt voltak. Kiderült ugyanis, hogy alaptalanul remélte egy közel-keleti demokratikus mintaállam kialakulását, állapította meg a vasárnapi The Washington Post.
A Bush-kormány lényegesen mérsékelni kényszerül azokat a célokat, amelyek elérését eredetileg tervezte. Washington már nem számít egy modellértékű demokrácia vagy az önfenntartó olajipar létrejöttére. Az is illúzió, hogy hamarosan olyan társadalom teremtődik meg, amelyben a népesség többségét nem fenyegetik súlyos létbiztonsági gondok, írta vasárnap név nélkül nyilatkozó kormánytisztviselőkre hivatkozva The Washington Post.

"Soha nem volt valóságalapja annak, amit vártunk, az idő rövidsége és a 2003-as megszállás óta történtek miatt" - idézett egy forrást a lap. Az iraki főváros, Bagdad jelentős részében nincs villanyáram. A szülők félnek az emberrablástól, gyerekeiket nem eresztik ki az utcára.

A borbélyüzletek nem borotválnak férfiakat, mert vallásos szélsőségesek néhány hónapja borbélyokat mészároltak le. Az ország bizonyos északi és déli körzeteit etnikai vagy vallási alapú milíciák ellenőrzik. A munkanélküliség eléri az 50-65 százalékot.

"Az volt a célunk, hogy demokráciát teremtsünk, ehelyett lassan rá kell jöjjünk, valamiféle iszlám köztársaság épül" - mondta egy másik washingtoni döntéshozó, szintén név nélkül.

Az amerikai katonák arra számítottak, hogy arab hagyomány szerint rizzsel és rózsavízzel köszönti őket az ország. A felkelés váratlan méreteket öltött, a környező országokból harcosok nagy tömege áramlik be, az Egyesült Államok ezért az eredeti biztonsági célokat is csökkenteni kényszerül. Már nem a lázadás teljes elfojtása, csak visszaszorítása a cél.

Szakértők szerint az amerikai csapatoknak úgy kell, majd elhagyniuk Irakot, hogy nem tudják teljesen leküzdeni a lázadók ellenállását. A kivonulás nem is Irak, hanem az eddig 1846 katonát veszítő amerikaiak számára válik szükségessé.

Mint Wayne White, a külügyminisztérium iraki hírszerző részlegének volt vezetője mondta, minél előbb ki akarja vonni csapatait Irakból Amerika, annál inkább vissza kell fognia céljait.

Az elnök Irak-politikáját élesen bíráló The New York Times szerint valakinek meg kellene végre mondania George Bushnak: az iraki háború véget ért.

A Newsweek legfrissebb felmérése szerint az amerikai lakosságnak már csak 34 százaléka támogatja Bush politikáját. Az elnök, mint legutóbb közölte, még nem döntött a csapatkivonásról, az amerikaiak azonban már döntöttek helyette - írta a liberális lap.