Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

A merénylőket a szavazóhelyiségek előtt kiszúrták

2005.01.30. 21:12
A vártnál kevesebb merényletet követtek el a soha nem látott biztonsági intézkedések közepette lezajlott vasárnapi iraki választáson, de így is harminc polgári személy és hat rendőr vesztette életét a támadásokban. George Bush amerikai elnök és a nemzetközi megfigyelők is sikeresnek tartják a több mint hatvan százalékos részvétel mellett lezajlott választást.
Magas, vélhetően 60 százalék fölötti volt a részvételi arány az iraki parlamenti választáson annak ellenére, hogy öngyilkos merényletek és aknavetős támadások sorozata kísérte a szavazást. Az iraki belügyminisztérium vasárnapi tájékoztatása szerint a nap folyamán 36 személy (30 polgári személy és 6 rendőr) vesztette életét és további 96 ember sebesült meg országszerte a terrorcsoportok által szavazóhelyiségek, szavazók ellen elkövetett merényletekben.
A választás napja az Indexen>>>


Klikk a képre!

A vártnál kevesebb merénylet

A várt merényleteknek csak a tizedét követték el terrorcsoportok az parlamenti választások napján, a biztonsági erőknek sikerült meghiúsítani a tervezett támadások többségét, közölte vasárnap Falah an-Nakíb iraki belügyminiszter. A politikus elmondta, hogy a biztonsági erők letartóztattak 29 feltételezett terroristát, köztük három egyiptomit. Vasárnap lezuhant egy brit szállítógép is, de nem lehet tudni, hogy merénylet okozta-e a tragédiát.
Öt nap, három repülőgép-szerencsétlenség>>>

Az amerikai hadsereg szerint kilenc öngyilkos merényletet követtek el Bagdadban délig a szavazás napján. Ezek közül a legtöbb esetben az iraki biztonsági erők megakadályozták, hogy a merénylő bejusson a szavazóhelyiségbe. Az egyik öngyilkos merénylő Malik al-Hasszán iraki igazságügy-miniszter házánál robbantotta fel gépkocsiját. A miniszter a robbanás idején nem tartózkodott az épületben, a robbanás két biztonsági őrt sebesített meg.


Tekintse meg a képeket!

Egy százalék

Az előzetesen közölt 72 százalékos részvételi arány "csupán becslés volt", a voksukat ténylegesen leadók száma 8 millió körülire tehető, ami a regisztrált választók valamivel több mint 60 százaléka. A szóvivő szerint még túl korai hivatalos adatokról beszélni, számarányokat és abszolút számokat majd csak a voksok megszámlálása után tesznek közzé.

A terrorfenyegetések, illetve a személyzet hiánya miatt a szavazóhelyiségek csupán egy százaléka nem nyitott ki vasárnap. A Bagdadtól délre fekvő, úgynevezett "halál háromszögében" a legtöbb helyen biztonsági okokból nem nyitottak meg a választási irodák, bár később a hatóságok úgy nyilatkoztak, hogy a problémát megoldották.

Bizakodik az Egységes Iraki Szövetség

Asraf Dzsehangir Kázi, az ENSZ iraki különmegbízottja sikeresnek értékelte a választás lebonyolítását. Független iraki választási megfigyelők szerint a választás "remekül" zajlott le, a voksolás során nagyon kevés csalási kísérlet történt. A síita Egységes Iraki Szövetség egyik magas rangú illetékese bizakodóan szólt arról, hogy a szövetségnek sikerült megszereznie a szavazatok többségét. Hivatalos eredmény csak napokkal később várható.

#alt#

Bush legfontosabb napja

Január 30-a volt Bush elnök eddigi legnagyobb próbatétele. Az amerikai elnök messzehangzó sikernek nevezte az iraki választásokat vasárnap délutáni rövid nyilatkozatában. "Az iraki nép kimutatta elkötelezettségét a demokrácia mellett és elutasította a terroristák antidemokratikus ideológiáját" - mondta Bush, aki korábban úgy nyilatkozott, hogy az amerikai csapatok kivonulnak Irakból, ha az új iraki vezetés erre kéri
Bush ígérete>>>

Az iraki választások után a pesszimistábbak polgárháborút, a még pesszimistábbak véres regionális konfliktust jósolnak. Pedig akár sikeres is lehet a választás, melynek eredményeként létrejöhet az első igazi demokrácia az arab világban.
Az Index elemzése>>>

Az iraki rendszerváltás menetrendje
Tíz nap múlva: A szavazatok összeszámlálása után kialakulnak a pártlisták erőviszonyai.
A nemzetgyűlés megalakulása után: Az új törvényhozó szerv kétharmados többséggel elnöki tanácsot választ, amelynek tagjai az államfő és két helyettese.
Az elnöki tanács megválasztása után: Egyhangú szavazattal meg kell neveznie a miniszterelnök személyét és a kabinetet. Megválasztásukhoz elegendő a nemzetgyűlés egyszerű többsége.
2005. augusztus 15-ig: A nemzetgyűlés megalkotja az új iraki alkotmányt.
2005. október 15-ig: Az alkotmánytervezetet népszavazásra bocsátják.
2005. december 15-ig: Ha a népszavazás sikerrel jár, az életbelépő új alkotmány alapján újabb parlamenti választásokat tartanak. Ha a népszavazáson a szavazópolgárok elutasítják az alkotmány szövegét, a nemzetgyűlés feloszlik, és új nemzetgyűlési választásokat tartanak.