Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Irakban terrortámadások közepette zajlottak a választások

2005.01.30. 19:21
Harminchat halálos áldozata van a szavazóhelyiségek elleni merényleteknek szerte Irakban. Bagdad nyugati részében a szavazáshoz sorban állók között robbantotta fel magát egy öngyilkos merénylő, és pokolgépes merénylet történt más bagdadi szavazóhelyiségeknél is. Független iraki választási megfigyelők szerint a választás "remekül" zajlott le, nagyon kevés csalási kísérlet történt. Az elsődleges adatok szerint hetvenkét százalékos volt a részvételi arány.

Tíz órával a szavazóhelyiségek nyitása után véget ért vasárnap helyi idő szerint délután ötkor (közép-európai idő szerint háromkor) a parlamenti választás Irakban - a szavazóhelyiségek bezártak, a sorban állók azonban még leadhatják szavazataikat.

Független iraki választási megfigyelők szerint a választás "remekül" zajlott le, nagyon kevés csalási kísérlet történt. A Szem nevű független ellenőrző szervezet mintegy tízezer megfigyelőt alkalmazott szerte az országban, a csoport szóvivője bagdadi sajtótájékoztatóján embereinek első jelentéseit, tapasztalatait tárta a sajtó nyilvánossága elé.

A belügyminisztérium vasárnapi tájékoztatása szerint a nap folyamán harminchatan (harminc polgári személy és hat rendőr) vesztette életét és caknem száz ember sebesült meg országszerte a terrorcsoportok által szavazóhelyiségek, szavazók ellen elkövetett merényletekben.

Magas részvételi arány


Tekintse meg a képeket!

Hetvenkét százalékos volt a részvételi arány az iraki parlamenti választáson a szavazóhelyiségek zárása előtt két órával - közölte vasárnap az iraki választási bizottság egyik illetékese. Adel al-Lami bagdadi sajtóértekezletén elmondta, hogy a síiták lakta körzetekben még ennél is magasabb a részvétel, kilencven százalékos vagy afölötti. Bagdad egyes körzeteiben pedig elérte a 95 százalékot. Messze meghaladja a várakozásainkat ez a magas arány - hangoztatta az illetékes.

A terrorfenyegetések, illetve a személyzet hiánya miatt a szavazóhelyiségek csupán egy százaléka nem nyitott ki vasárnap. A tisztségviselő később pontosította a részvételi arányról szóló bejelentést és közölte, hogy az optimista összesítésbe nem számoltak bele két szunnita tartományt, ahol nagyon alacsony volt a részvétel. A Bagdadtól délre fekvő, úgynevezett "halál háromszögében" a legtöbb helyen biztonsági okokból nem nyitottak meg a választási irodák, bár később a hatóságok úgy nyilatkoztak, hogy a problémát megoldották.

Adnan Pacsacsi szunnita politikai vezető szerint az eddigi adatok azt mutatják, hogy Bagdadban várakozáson felüli a szunnita szavazók részvétele, ugyanakkor Moszulban nem igazolódtak a remények. Mintegy 13 millió iraki állampolgár jogosult a választásra, ez a lakosság közel fele. A névjegyzékbe vételből csupán elenyésző kisebbség maradt ki, ők vagy a választás bojkottja vagy a megfélemlítések miatt döntöttek a távolmaradás mellett.

A magas részvételi arány meglepőnek mondható, különösen, hogy öngyilkos merényletek és aknavetős támadások sorozata kísérte az iraki választásokat a szavazás napján. A robbantások és támadások ellenére sok helyen sorban álltak az emberek, hogy leadhassák szavazatukat az első demokratikus választásokon.

Változó választási részvétel

A síita többségű dél-iraki Bászrában a szunniták alig szavaztak, csak a síita városrészekben volt nagy a részvételi arány. Itt a kezdeti alacsony érdeklődés után sokan jelentek meg az urnáknál, annak ellenére, hogy két szavazóhelyiség ellen aknatámadásokat követtek el szélsőségesek. Az észak-iraki Kirkukban a választói részvétel az etnikai megoszlás szerint alakult az urnanyitás után egy órával. Miközben a többnemzetiségű város kurdok lakta részében magas arányban jelentek meg a választók, a szunnita arab negyedekben gyér volt a részvétel.

A kurd autonóm területeken magas volt a részvételi arány, sok helyen az urnanyitás óta sorban állnak a szavazók. Dana Ahmed Madzsid helyi biztonsági főparancsnok elmondta: magas, 90 százalék körüli részvételre számít. Autonóm területeiken a kurdok nem csak a központi nemzetgyűlés, hanem a saját képviselőtestületük képviselőire is szavazhatnak.

Robbantások, halálos áldozatok


Klikk a képre!

Több öngyilkos merényletet követtek el Bagdadban délig a szavazás napján - jelentette be az amerikai hadsereg. Ezek közül a legtöbb esetben az iraki biztonsági erők megakadályozták, hogy a merénylő bejusson a szavazóhelyiségbe. Philip Smith, az iraki amerikai erők egyik szóvivője közölte: így a merénylők nem tudták elérni azt a célt, hogy a robbantás miatt be kelljen zárni az adott szavazóhelyiséget.

Az egyik öngyilkos merénylő Malik al-Hasszán iraki igazságügy-miniszter házánál robbantotta fel gépkocsiját. A miniszter a robbanás idején nem tartózkodott az épületben, két biztonsági őrt sebesített meg a robbanás. Több esetben a merénylő az övére erősítette a robbanószert, miután a szavazóhelyiségek környékén megtiltották a gépjármű-közlekedést. Az országban összesen legalább 36 ember halt meg a szavazás napján öngyilkos merényletekben és aknavetős támadásokban, az erőszakos cselekmények száma azonban az idő előrehaladtával érezhetően csökkent, a szavazásra jelentkezőké pedig nőtt.

Zarkávi csoportja szombaton nyolc halálos áldozatot követelő öngyilkos támadást hajtott végre egy szavazóhelyiség ellen, és egy iszlám szélsőséges honlapon közzétett, a csoportnak tulajdonított közleményben megismételte a fenyegetését, amely szerint vasárnap vért fog ontani Irakban. Zarkávi csoportja plakátjain "eretnekségnek" nevezte a választást, és halállal fenyegetett mindenkit, aki megközelíti a szavazóhelyiségeket.

Rendkívüli biztonsági intézkedések

A ötven éve először tartott többpárti szavazástól a lakosság hatvan százalékát kitevő síita többség győzelmét várják, míg az országot nyolcvan éve kormányzó szunniták többsége várhatóan bojkottálni fogja a szavazást. A kurdok feltehetően nagy számban fognak szavazni. Bővebben az iraki politikai erőkről >>>

Vasárnap a 275 tagú ideiglenes nemzetgyűlést választják meg - amelynek feladata az állandó alkotmány elfogadása, és az új kormány megválasztása lesz -, valamint a 18 tartományi tanácsot, és a kurd autonóm parlamentet. Az ideiglenes parlamenti helyekért 111 listán 7761 jelölt indul, a tizenhét tartományi tanács 41 tagú, míg a bagdadi tanács 51 tagú lesz. A kurd autonóm parlament 111 képviselői helyéért tizenhárom jelöltlista verseng. A listás szavazás eredményei várhatóan néhány nap múlva lesznek ismertek.

A szavazás napjára rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezettek be. A bagdadi nemzetközi repülőteret vasárnap estig, az országhatárokat hétfő estig lezárták. Amerikai és iraki harckocsik és katonai járművek foglaltak el állásokat a fővárosban.

Az átmeneti iraki elnök pesszimista jóslata ellenére az elsők között szavazott vasárnap reggel Irakban a bagdadi zöld zónában berendezett egyik szavazóhelyiségben. Miután leadta szavazát, az elnök ujját vegytintával jelölték meg. Ezzel az intézkedéssel a választási illetékesek azt kívánták megakadályozni, hogy valaki többször is szavazzon. Ijád Allávi iraki kormányfő és Abdul-Aziz al-Hakím, a vallási elöljárók által támogatott legjelentősebb síita pártlista vezetője is már a reggeli órákban leadta szavazatát Bagdadban.

Külföldön is szavaztak

A tizennégy külföldi országban történő szavazást felügyelő Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint szombat estig a szavazásra jogosult külföldi irakiak mintegy kétharmada járult az urnákhoz. Az iraki választás hivatalosan péntek reggeltől vasárnap estig tart, de csak a külföldön élő állampolgárok szavazhattak három napon át, országon belül vasárnap, helyi idő szerint hét órakor nyitották ki a szavazóhelyiségeket. Külföldön tizennégy országban: az Arab Emírségekben, Ausztráliában, Dániában, az Egyesült Államokban, Franciaországban, Hollandiában, Iránban, Jordániában, Kanadában, Nagy-Britanniában, Németországban, Svédországban, Szíriában és Törökországban adhatják le voksaikat az emigránsok.

Bush szerint Irakban kell maradni

George Bush amerikai elnök szerint az Egyesült Államoknak a választások után is segítenie kell az új iraki kormányt. "Amíg a demokrácia meg nem erősödik, Amerika küldetése folytatódik Irakban" - mondta Bush elnök szokásos szombati rádióüzenetében. "Katonai erőink, diplomatáink és a polgári alkalmazottak segítik majd az új iraki kormányt a biztonság megteremtésében és az iraki katonai rendőrség, és más erők kiképzésében" - tette hozzá.