Menyhért, Mirjam
18 °C
32 °C

Csúszik az iraki-iráni csúcstalálkozó

2006.09.10. 16:03
Nuri al-Maliki iraki miniszterelnök technikai okokra hivatkozva meg nem nevezett időpontra halasztotta hétfőre tervezett iráni látogatását. A kedélyek nyugtatásába beszállt Irak miniszterelnök-helyettese, és azzal érvelt, hogy ő is két nappal ezelőtt járt Teheránban.

Az iraki miniszterelnök, a síita Nuri al-Maliki első Iránba tervezett első látogatásának időpontját meg kellett változtatni, így hétfő helyett kedden, esetleg még később utazhat, számolt be az iráni állami televízió. „A tervek szerint Maliki hétfőn érkezne Teheránba, de technikai okokból egyelőre nem utazik el” – jelentette be vasárnap Mohammed Majid al-Sejk, Irak iráni nagykövete.

Az Egyesült Arab Emirátusokban tartózkodó Barham Salih iraki miniszterelnök-helyettes szerint a késedelem oka „tisztán technikai és logisztikai”, írja a Reuters. „Malikinek több elfoglaltsága is van, ezért kellett elhalasztani a találkozót. Semmi más oka sincsen. Én magam is jártam Teheránban két nappal ezelőtt” – mondta Salih, aki nem nevezett meg konkrét időpontot Maliki látogatására.

A nyolcvanas években háború tört ki Irán és a Szaddám Husszein diktatúrájában domináns szunnita arab Irak között. A két ország közti kapcsolat azonban javulni kezdett, mikor az iránihoz hasonlóan nem arab vezetés került hatalomra Irakban. Iránban az állami vallás az iszlám síita ága.

Irak vezetését a választások után síita miniszterelnök vette át, az országban kisebbségben élő szunniták pedig a mai napig bizalmatlanok Teherán papi testületének befolyásával szemben, még úgy is, hogy idén májusban beiktatták a nemzeti egységkormányt. Elemzők is gyakran hívják fel a figyelmet a háború befejezése óta, hogy folyamatosan növekszik az iráni befolyás a síita többségű Irakban. Az Egyesült Államok is rossz szemmel nézi „az iráni beleavatkozást” Irak ügyeibe, írja a Reuters.