Géza
-11 °C
-4 °C

Lelőttek egy amerikai helikoptert Irakban

2003.11.02. 16:36
Vasárnap reggel támadások sorozata érte az Irakban tartózkodó amerikai erőket. Eddig két pokolgép robbant és tizenöten meghaltak, amikor föld-levegő rakéta találta el helikopterüket. A koalíciós erők nem tudják mennyire szervezett az ellenállás és az incidenseknek mennyi közük van az 'ellenállás napjához'.
Tizenöt amerikai katona meghalt és huszonegyen megsebesültek, amikor helikopterüket kora reggel lelőtték Faludzsa közelében. A Chinook típusú szállítóhelikopteren körülbelül 36 katona utazott, akik otthoni eltávozásra tartottak egy amerikai bázisról a bagdadi nemzetközi repülőtér felé.

A CNN hírtelevízión láthatóak voltak a Chinook szántóföldön heverő roncsai, az amerika-ellenes jelszavakat skandáló, ünneplő helybeliek, illetve a legalább fél tucat helikopterrel a helyszínre siető amerikai erők. Koalíciós források egyelőre nem tudtak részletekkel szolgálni az eset körülményeivel kapcsolatosan, a CNN értesülései szerint azonban a helikoptert föld-levegő rakétával támadták.

Útmenti pokolgép

Körülbelül egy órával a helikopteres incidens előtt Faludzsa közelében támadás ért egy amerikai konvojt. Az akciót egy előre az út mellé telepített bombával hajtották végre, amelyet akkor robbantottak fel, amikor a konvoj elhaladt mellette.

A támadásban legalább egy katona életét vesztette - a konvoj a holttesttel és a sebesültekkel együtt továbbhaladt. A támadás helyszínén hátrahagyott autóroncs körül ünneplő falludzsaiak ünnepelnek, akik - a CNN képeinek tanúsága szerint - Amerika-ellenes jelszavak hangoztatása mellett egyebek között a helyszínen talált vérfoltos újságokat és amerikai rohamsisakot lengetnek a fejük felett.

Ez még az ellenállás napja?

Vasárnap folyamán, nem sokkal éjfél után egy amerikai halálosan megsebesült Bagdadban, amikor jármüvét felrobbantották.

Az amerikaiak egyelőre nem tudják, hogy a támadások elszigeteltek voltak, vagy valamilyen szervező erő áll mögöttük, illetve, hogy milyen közük van a Bagdadban röplapokon meghirdetett 'iraki ellenállás napjához'.

Az amerikai csapatokat naponta átlagosan harminchárom támadás éri Irakban.

Gyorsítanak, mennének

Paul Bremer, Irak ideiglenes amerikai kormányzatának vezetője közölte: szeretnék mielőbb magukra bízni az irakiakat, ezért felgyorsítják az iraki rendőrség és hadsereg leendő tagjainak kiképzését, a polgári védelem létszámát pedig márciusra megduplázzák.

Bremer hozzátette: a legfontosabb továbbra is az, hogy Szaddám Huszeint élve vagy holtan kézre kerítsék.