Valér
4 °C
8 °C

Izrael nem tárgyal a Hamász palesztin kormányával

2006.01.29. 12:02
Ehud Olmert ügyvezető izraeli kormányfő a francia és egyiptomi elnöknek, a Jordán királynak, valamint Kofi Annan ENSZ-főtitkárnak is azt mondta, Izrael követeli, hogy a Hamász fegyverezze le magát és ismerje el Izraelt.

Ehud Olmert ügyvezető izraeli kormányfő az utóbbi napokban arról tájékoztatta a világ több vezetőjét, hogy Izraelnek nem lesznek kapcsolatai olyan palesztin kormánnyal, amely a törvényhozási választásokon győztes Hamász mozgalom képviselőiből áll - írta vasárnapi számában a Háárec baloldali izraeli napilap.

Követelések

Izrael követeli, hogy a Hamász fegyverezze le magát, ismerje el Izraelt, és tartsa tiszteletben az izraeli-palesztin megállapodásokat - mondta a lap szerint Olmert azokon a beszélgetéseken, amelyeket Jacques Chirac francia és Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel, II. Abdalláh jordániai királlyal és Kofi Annan ENSZ-főtitkárral folytatott.

Olmert még nem döntötte el, hogy visszatartja-e a Palesztin Hatóság vám- és adóbevételeit, tekintettel arra, hogy ez a Palesztin Hatóság összeomlásához vezethet - írta a továbbiakban a Háárec, amely szerint az átutalásokra, ha megtörténnek, szerdán kerülne sor.

Saul Mofaz védelmi miniszter ugyancsak azt hangsúlyozta vasárnap a katonai rádióban, hogy Izrael nem tárgyal a Hamásszal, és ragaszkodik ahhoz a követeléséhez, hogy a Palesztin Hatóság számolja fel a terrorcsoportokat. Előzőleg, szombaton Mofaz arról is beszélt, hogy Izrael folytatja a "célzott likvidálások" gyakorlatát a terrorcselekményeket végrehajtó csoportok vezetőivel szemben.

Elrettenteni

Benjámin Netanjahu, a jobboldali Likud tömb vezetője vasárnap arra szólította fel országát, hogy "állítsa helyre minden elrettentő képességét" a Hamász elleni harcában. "Erősnek kell lennünk ezzel az ádáz ellenséggel, az Irán támogatta Hamásztánnal szemben" - hangoztatta a Likud-vezér a közszolgálati rádióban, szorgalmazva egyebek közt az adó- és vámátutalások befagyasztását.

Mahmúd Zahar, a Hamász egyik gázai övezeti vezetője a Sunday Telegraph brit hetilapnak adott interjújában - a szervezet más vezetőihez hasonlóan - kijelentette, hogy nem ismerik el Izraelt, hozzátette azonban, hogy hosszú távon tűzszünet esetleg elképzelhető a Hamász és Izrael között. Zahar gázai otthonából nyilatkozott a CBS amerikai tévétársaságnak is, azt hangoztatva egyebek közt, hogy a Hamász nem tekinti ellenségének az Egyesült Államokat, és hogy George Bush elnök kezében van a közel-keleti rendezés kulcsa.

Vasárnap érkezik a térségbe Angela Merkel német kancellár. Kétnapos látogatása során Jeruzsálemet és a palesztin Rámalláhot keresi fel. Vezető Hamász-politikusok az izraeli rádió tudósítása szerint érdeklődést mutatnak aziránt, hogy találkozzanak a német vendéggel, az első nyugati politikussal, aki odalátogat a Hamász e hét szerdai fölényes parlamenti győzelme óta.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft