Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Francia segítséggel dúsulhat az iráni urán

2006.10.03. 14:32
Teherán javaslattal állt elő, azt szeretné, ha Franciaország felügyelné az iráni urán dúsítását. Korábban Oroszország ugyanezzel az ötlettel kereste meg Iránt, akkor visszautasították a próbálkozását. Solana és Laridzsáni megegyeztek a tárgyalások újrafelvételéről.

Teherán javaslatot tett kedden arra, hogy Franciaország hozzon létre egy konzorciumot az iráni urán dúsítására, amivel teljesülne a nemzetközi közösség követelése, hogy legyen ellenőrizhető Irán nukleáris tevékenysége. "Franciaország az Eurodif és az Areva cégeken keresztül ellenőrizni tudja urándúsító tevékenységünket" - mondta Mohammed Szaídi, az iráni atomenergia-hivatal helyettes vezetője a France-Info francia rádiónak adott nyilatkozatában.

Franciaország az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagja egyike az iráni nukleáris tevékenység felfüggesztését követelő nagyhatalmaknak, egyúttal az atomenergiától leginkább függő országa a világnak. Villamosenergia-szükségletét háromnegyed részben atomerőművekben termeli meg, és több világszínvonalú atomipari cége van.

Ismét szankciókkal fenyegetett Rice

A nemzetközi közösségnek nem marad más választása, mint szankciókat bevezetni Teherán ellen, ha Irán nem függeszti fel urándúsító tevékenyégét, jelentette ki kedden a szaúd-arábiai látogatásakor Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter.

A Szaúd el-Feiszal külügyminiszterrel közösen tartott dzsiddai sajtóértekezletén megismételte, Washington nem kapott olyan jelzést, amely szerint Irán fel akarná függeszteni az urándúsítást. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország "hamarosan" ismét konzultál az iráni atomdossziéról, tette hozzá.

Az oroszok nem kellettek

Az Areva és az Eurodif egyelőre nem nyilatkozott az iráni javaslatról. Az Areva állami tulajdonú, és több más országban is jelen van. Az Eurodif már tevékenykedett Iránban. Teherán azt állítja, hogy a cég franciaországi urándúsító üzemében tárolnak 50 tonnányi olyan urán-hexafluorid gázt (a dúsított urán nyersanyagát), amely a közép-keleti ország tulajdona, de nem teszik lehetővé számára a használatát.

Oroszország - annak a gyanúnak az eloszlatására, hogy Irán atomfegyver előállítására használja a dúsított uránt - korábban már felajánlotta Teheránnak, hogy saját területén elvégzi az iráni urán dúsítását, de Teherán elutasította ezt.

Tárgyalóasztalhoz ülnek

Közben Ali Laridzsáni iráni főtárgyaló és Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főbiztosa egy hétfő esti telefonbeszélgetés során az iráni nukleáris dossziéról szóló tárgyalások folytatásáról döntött. Mint arról az Isna és Mehr iráni hírszolgálati irodák kedden egy hivatalos teheráni közleményre hivatkozva beszámoltak, Laridzsáni és Solana több mint egy órán át tárgyalt egymással, és megállapodott arról, hogy a következő napokban is kapcsolatban maradnak.

Solana hétfőn Helsinkiben az európai védelmi miniszterekkel közösen tartott sajtókonferenciáján figyelmeztetett, Iránnak nem áll rendelkezésére korlátlan idő ahhoz, hogy felfüggessze urándúsítási programját. Az EU-főbiztos és az iráni főtárgyaló a múlt héten szerdán és csütörtökön Berlinben találkozott, de megbeszéléseiken nem történt érdemi előrelépés. Kedden Teheránba várják Igor Ivanovot, az orosz nemzetbiztonsági tanács titkárát, aki szintén Laridzsánival tárgyal az iráni nukleáris programról.