Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Irán elnöke az ENSZ előtt beszélt

2006.09.20. 15:32
Az Egyesült Államok mellett a Biztonsági Tanács, Izrael és az Nagy-Britannia is megkapta a magáét a New York-i ENSZ közgyűlésen felszólaló iráni elnöktől. Az izraeliek tiltakoznak, a szankciók egyelőre elmaradnak.

Az Egyesült Államok ellen intézett heves támadással kötötte össze országa atomprogramjának védelmezését Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök az ENSZ-közgyűlés 61. ülésszakán helyi idő szerint kedden elmondott beszédében. „Minden nukleáris aktivitásunk átlátható, békés és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) éber tekintete előtt zajlik” - fogalmazott. Hozzátette, hogy más kormányok ezzel szemben "visszaéltek" az atombombával, és ezt a fegyvert "emberek ellen vetették be, tragikus következményekkel" - utalt az Egyesült Államokra Ahmadinezsád.


"Szükség lenne az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) átfogó reformjára is"

Bővítené a BT tagságát

Az iráni vezető beszédében kitért arra is, hogy szükség lenne az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) átfogó reformjára is. Véleménye szerint az Egyesült Államok és Nagy-Britannia a testületben játszott szerepükkel kétségessé teszik annak megbízhatóságát és hatékonyságát, ezért vétójoggal járó állandó helyet kellene biztosítani az el nem kötelezett országoknak, az iszlám államok szervezetének és Afrikának. A BT-nek jelenleg tizenöt tagja van, ebből az öt állandó – Kína, Franciaország, Oroszország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok – vétójoggal rendelkezik, mellyel a testület többségi döntései is megakadályozhatók.

Elégedetlen a Közel-Kelettel

Ahmadinezsád bírálta az Egyesült Államok és Nagy-Britannia közel-keleti politikáját is. A megszállók Irakban nem képesek garantálni az ország biztonságát, amellett hiányzik a politikai akaratuk is ahhoz, hogy "az instabilitás okait felszámolják". A jelek szerint a növekvő erőszak ürügyül szolgál számukra a tartós külföldi katonai jelenléthez Irakban, hangsúlyozta. Libanonban "bizonyos hatalmak" megakadályozták a Biztonsági Tanácsot abban, hogy fegyverszünetet léptessen életbe, célzott ismételten az Egyesült Államokra Ahmadinezsád.

Izraelt "az instabilitás és a fenyegetés állandó forrásának" nevezte, amely "háborúkat indít, vérontást idéz elő, és akadályozza a térség országainak fejlődését".

Izrael is bírált

Emellett Izrael is bírálatot fogalmazott meg az Egyesült Államokkal szemben, amiért beengedték az országba az iráni elnököt. "Az nem lehet, hogy az amerikai hatóságok megengedjék a belépést az országukba valakinek, aki arra buzdít, hogy Izraelt töröljék le a térképről (...) és akinek az akciói amerikai állampolgárok halálát okozták" - mondta Dan Gillerman izraeli ENSZ-nagykövet a jeruzsálemi rádiónak. Ahmadinedzsád beszéde előtt az izraeli küldöttség, élén Cipi Livni külügyminiszterrel tüntetőleg elhagyta az üléstermet.

Tovább tárgyalnak a szankciókról

Közben az Iránnal tárgyaló hatok – az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország, Kína és Németország – nem tudtak megállapodni a teheráni rezsim elleni szankciók ügyében, azonban megegyeztek egy újabb dátumban, ameddig meghosszabbítanák az Iránnak adott türelmi időt az urándúsítás leállítására. Ezt Nicholas Burns, az amerikai külügyminisztérium politikai államtitkára jelentette be szerdára virradóra. A hatok nevében „erős támogatásukról” biztosította az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai biztosa, Javier Solana és Ali Laridzsáni iráni főtárgyaló közti megbeszéléseket. A két fél várhatóan a napokban újra találkozik New Yorkban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!