Emma
9 °C
26 °C

Izrael állítólag fogolycseréről tárgyal a Hezbollahhal

2006.11.01. 09:05
Komoly tárgyalások folynak a Hezbollah és Izrael között az ENSZ-főtitkár közvetítőjének részvételével, állítja a terrorszervezet egyik vezére. A hírt a zsidó állam nem kommentálta. A Hezbollah zsidó katonákért évekkel ezelőtt bebörtönzött libanoniakat kaphat.

Tárgyalások kezdődtek a fogolycseréről Izrael és a Hezbollah között, állítja Haszan Naszralah, a terrorcsoport szellemi vezére. A síita szervezet televíziójában tett bejelentése szerint "komoly tárgyalások zajlanak", melyekben az ENSZ főtitkárának közvetítője is részt vesz.

A zsidó állam egyelőre nem kommentálta Naszralah nyilatkozatát, amelyen a terrorcsoport vezére a tárgyalásokról eddig annyit mondott: a felek tudatták egymással a fogolycseréhez szabott feltételeiket.

A Hezbollah július 12-én a libanoni-izraeli határon áthatolva ütött rajta izraeli katonákon. A gerillák nyolcat megöltek, kettőt foglyul ejtettek. Izrael erre a támadásra hivatkozva indított offenzívát a síita szervezet libanoni állásai ellen, amire a Hezbollah izraeli célpontok elleni rakétatámadásokkal válaszolt.

A 34 napon át tartó ellenségeskedésben közel 1200 libanoni és 157 izraeli lelte halálát. Izrael a Hezbollahhal vívott háború során feltételezések szerint legalább négy Hezbollah-gerillát ejtett foglyul, míg legalább három másik libanoni állampolgárt évekkel ezelőtt börtönzött be.

A háborút ENSZ-közvetítéssel tető alá hozott fegyverszünet zárta le. Az ENSZ erre vonatkozó biztonsági tanácsi határozata felszólította az érintetteket az izraeli katonák elengedésére, valamint az Izraelben bebörtönzött libanoniak helyzetének rendezésére. Kofi Annan ENSZ-főtitkár különmegbízottat nevezett ki az ügy nyomon követésére.