Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Izraeli rakétatámadás Arafat főhadiszállása ellen

2001.12.03. 17:05
Tovább folytatódik az izraeli rakátatámadás palesztin célpontok ellen. Hétfőn este katonai repülőgépek rakétákat lőttek ki a ciszjordániai Dzsenínre, míg Betlehemet helikopterek vették célba. A légierő F-16-os vadászbombázói egy rendőrségi épületet lőttek Dzsenínben. Az izraeli hadsereg délután Jasszer Arafat főhadiszállását támadta helikopterekkel a Gáza-övezetben. Itt legalább tizenheten megsérültek.
Izraeli katonai repülőgépek hétfőn este rakétákat lőttek ki a ciszjordániai Dzsenínre, míg Betlehemet helikopterek vették célba. Az izraeli rádió szerint a légierő F-16-os vadászbombázói egy rendőrségi épületet lőttek Dzsenínben. Izraeli helikopterek géppuskái az ugyancsak ciszjordániai Betlehemben egy épületet vettek tűz alá. Szemtanúk szerint hatalmas robbanás rázta meg a várost. Közben egy meg nem nevezett izraeli forrás kijelentette, hogy a mostani izraeli támadások csak a kezdetét jelentik a palesztinok öngyilkos merényleteire adott válaszcsapásoknak. Kórházi források közölték, hogy az izraeli helikopterek délutáni gázai támadásai következtében legalább tizenheten megsebesültek. Az izraeli hadsereg délután rakétatámadást intézett a Palesztin Hatóság épületei ellen a Gáza-övezetben. Jelentések szerint legalább tíz rakétát lőttek ki helikopterekről Jasszer Arafat palesztin elnök tengermelléki főhadiszállására. Arafat maga nem volt az épületben, a ciszjordániai Ramallahban van.

Nabil Sa'ath palesztin kabinettag szerint az elnöki testőrség barrakjai megsemmisültek. Különböző források legalább tíz, de feltehetőleg több tucat sebesültről számoltak be, halottakról egyelőre nem tudni. Megsemmisült két helikopter, köztük Arafaté is - a palesztin elnök csak ezzel a helikopterrel tudott közlekedni a Gáza-övezet és Ciszjordánia közt, amelyeknek nincs szárazföldi vagy vizi összeköttetése. Szaeb Erakat palesztin főtárgyaló azt mondta a CNN-nek, hogy a támadás csak tovább súlyosbítja a helyzetet, és sürgette Izraelt, hogy térjen vissza a tárgyalóasztalhoz.

Fehér Ház, Izrael: Arafatnak fel kell lépnie a terroristák ellen

Erakat kérte az Egyesült Államokat, hogy állíttassa le az izraeli támadást, de a Fehér Ház közölte, hogy Izraelnek jogában áll megvédeni magát, és most Arafaton a sor, hogy megállítsa az öngyilkos merényleteket. Egy izraeli szóvivő közölte: itt az idő, hogy Arafat valóban fellépjen a terroristák ellen, vagy Izrael teszi ezt meg.

A támadás válasz a hétvégi palesztin öngyilkos merényletekre, amelyekben 29 ember meghalt és több mint kétszázan megsebesültek. Az akciókat a Hamasz vállalta magára, de Izrael Arafatot vádolja, mert nem lépett fel a szélsőséges csoporttal szemben.

Az AP szerint a hétfőre összehívott rendkívüli kormányülésen több kormánytag Arafat emigrációba kényszerítését javasolta, és állítólag Saron fontolgatta a Palesztin Hatóság elleni átfogó támadást. Simon Peresz izraeli külügyminiszter azt mondta, hogy Arafat számtalanszor megígérte, hogy lakat alá helyezi szélsőségeseit, de soha nem tartotta be a szavát. Saron este élő televíziós beszédet intéz Izraelhez.

Szélsőségeseket tartóztattak le a palesztinok

A palesztin rendőrség száztíz szélsőségest le is tartóztatott, de Izrael szinte azonnal "átverésnek" nevezte a lépést, amivel Arafat csak a válaszcsapást akarja elkerülni. A letartóztatottak között van állítólag a Hamasz három vezető beosztású tisztviselője, és házi őrizetbe helyezték a szervezet szellemi vezetőjét is.

Rendkívüli állapot a területeken

A vasárnapi akciók után rendkívüli állapotot hirdettek ki a palesztin területeken, ismertette az MTI. Ez azt jelenti, hogy minden félkatonai szervezetnek azonnal be kell szolgáltatnia a fegyvereit az Arafat vezette Palesztin Hatóságnak; minden csoportot, amely megszegi a tűzszünetet, betiltanak; több rendőrt helyeznek az utcákra; a terrortámadások vezetőit letartóztatják; a Hatóság utasításait megszegőket bírósági felhatalmazás nélkül bezárják.

A Haarec internetes kiadása arról számolt be, hogy újabb terrrotámadásoktól tartva az izraeli rendőrség rendkívüli készültségben van Izrael és a palesztin területek határán. A katonaság körülvette a palesztin városokat, és utazási korlátozásokat vezettek be mindenhol.

Öt palesztin halott Ciszjordániában

A Jerusalem Post internetes kiadásának jelentése szerint hétfő reggel izraeli katonák lelőttek négy palesztint, akik állítólag meg akartak támadni egy izraeli tankállást a ciszjordániai Dzsenin mellett. Ugyanitt egy földművessel is végeztek a katonák, aki menekülni kezdett, amikor igazoltatni akarták.

Az Egyesült Államok nem áll az izraeli válaszcsapás útjában

Az Egyesült Államok részéről George W. Bush elnök és Colin Powell külügyminiszter is élesen elítélték a támadásokat, hangsúlyozva, hogy Arafatnak mindent meg kell tennie a felelősök kézre kerítéséért. Powell az AP-nek nyilatkozva azt is hozzátette, hogy Amerika nem akarja megmondani Izraelnek, hogy mit tegyen. Kijelentése utalás arra, hogy a közelmúlt merényleteit követően az Egyesült Államok mindig óvatosságra intette Izraelt; így a mostani hallgatás sokatmondó.

Közben az Európai Unió is teljes mértékben elítélte a legutóbbi izraeli támadásokat, és arra szólította fel a Palesztin Hatóságot, hogy tegyen meg minden tőle telhetőt a további vérontás megakadályozására.