Ágnes
-4 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Slota 26 éve felgyújtott egy erőművet

2008.04.16. 20:28
Ján Slotáról, a Szlovák Nemzeti Párt hírhedten magyar-ellenes elnökéről újabb fiatalkori botrány derült ki. 26 évvel ezelőtt egy hőerőműben hatalmas tüzet okozott, amiért felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték.

A szlovák kormánykolaícióban is részt vevő Szlovák Nemzeti Párt elnökének múltjáról újabb kínos ügy derült ki. Jan Slota 1982-ben a nyitranováki hőerőmű dolgozójaként olyan műszaki utasítást adott beosztottjainak, ami miatt hatalmas tűzvész keletkezett. Akkor gondatlanságért két és fél évre felfüggesztett, egy év börtönbüntetésre ítélték. Egy fával bélelt hűtőtornyot bontottak, és Slota azt az utasítást adta, hogy gyújtsák fel az egészet. A lángok hetven méter magasra csaptak, és a szél félezer méteres körzetben hordta szét a parazsat.

Zsolna volt polgármestere elsősorban magyar-ellenes kirohanásairól híres. Éppen szerdán derült ki, hogy pártja honlapján egy olyan Európa-térkép volt látható, amiről hiányzott Magyarország.

A 26 évvel ezelőtti tűzről és a Slota elleni ítéletről a SITA szlovák hírügynökség számolt be. A történteket az ügyben akkoriban eljáró bíróság is megerősítette.

Ez már sokadik mostanában felfedezett kínos elem Slota múltjában. Kiderült, hogy 17 évesen két falusi boltot is kifosztott és a 22 ezer koronás zsákmánnyal Ausztriába szökött. Bécsben társaival autókat tört fel illetve lopott el. Végül visszaszökött Csehszlovákiába, ahol az apja mentette meg azzal, hogy ügynöknek állt a kommunista államrendőrségnél.