Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Melinda, Vivien
5 °C
7 °C

Japán kémműholdak figyelik Észak-Korea rakétáit

2003.03.28. 07:20
Japán felbocsátotta pénteken történelmének első kémműholdjait, amelyeknek az lesz a feladata, hogy megfigyeljék Észak-Korea esetleges rakétakilövéseit. Észak- Korea provokációnak minősítette a japán akciót.
Egyszerre két műholdat indítottak útnak péntek reggel 10 óra 27 perckor - közép-európai idő szerint hajnali fél kettő előtt három perccel - egy H-2A típusú japán hordozórakétával a Tanega-szigetről, Tokiótól mintegy 1000 kilométerre délnyugatra. Terrormerényletektől tartva a szigeten szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be, rendőrök százai járőröztek és a parti őrség is fokozta az ellenőrzést. Japán sajtóértesülések szerint ennek az volt az egyik konkrét oka, hogy Észak-Korea állítólag azt fontolgatta: ballisztikus rakétát lő ki Japánra a műholdak felbocsátásakor.

A H-2A típusú japán hordozórakéta indítása
Fotó: EPA/STR
Észak-Korea, amely provokációnak minősítette a japán katonai felderítő műholdak szolgálatba állítását, februárban és márciusban lőgyakorlatot hajtott végre hadihajók ellen bevethető rakétával. A szárazföldről indított rakéták a Japán-tengerben csapódtak be.

A két japán, saját fejlesztésű kémműhold olyan optikai érzékelőkkel van ellátva, amelyek képesek akár egy méteresnél kisebb tárgyak azonosítására is. A több mint 2 milliárd dolláros projekt keretében Japán még további két kémműhold felbocsátását tervezi az idei évre.

Japán, amely a hidegháború idején amerikai védőernyő alatt érezte magát, néhány évvel ezelőtt ébredt rá arra, hogy szükség van saját védelmi képességeinek fejlesztésére. A hidegzuhany 1998-ban érte, amikor Észak-Korea közép-hatótávolságú rakétát lőtt ki, és a rakéta a csendes-óceáni becsapódás előtt átrepült Japán felett.