Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Száz napja pusztít a száj- és körömfájás

2001.05.31. 14:43
Száz napja pusztít a száj- és körömfájás vírusa a brit állatállományban. A brit kormány tudományos főtanácsadója, David King professzor szerint Nagy-Britanniának az eddigi legnagyobb száj- és körömfájás járványával kellett megküzdenie.
Száz nappal a száj- és körömfájás járvány első hivatalos észlelése után Nagy-Britanniában még mindig fel-felbukkan egy-egy eset. A brit választási kampányra összpontosító országban azonban a szakemberek egyetértenek abban, hogy országos méretekben a végéhez közeledik a járvány. A napi 2-7 újabb előfordulás három térségre korlátozódik: Délnyugat-Angliára, Középnyugat-Angliára és a vele határos kelet-walesi körzetre, valamint Észak-Angliára, az angol-skót határvidékre.

Augusztus elejére vége a járványnak

David King professzor a BBC-nek adott interjújában arra figyelmeztetett, hogy a betegség megjelenhet az ország más térségeiben is. Még július végén, augusztus elején is lehet számítani a kórokozó szórványos pusztítására, mielőtt végleg visszaszorítják a betegséget - vélekedett King.

A szakember azután nyilatkozott, hogy a középnyugat-angliai Cheshire grófságban a hét közepén újabb kisebb járványgócot észleltek. A betegség február 20-i megjelenése óta az ország 1665 gazdaságában azonosították a vírust. Az érintett állattenyésztő telepeken kívül további 6132 farmon rendelték el az állatok tömeges kényszervágását, s több mint 3,1 millió jószágot vágtak le - jelentette be a mezőgazdasági tárca.

A megelőző intézkedéseket továbbra is be kell tartani

King professzor felszólította a gazdákat a járványmegelőző intézkedések, a fertőtlenítés, a mozgás- és az állatszállítási korlátozás következetes betartására. Azt mondta, hogy a száj- és körömfájás olyan virulens fajtája pusztít, amelyet akár a gazdák is terjeszthetnek egyszerű kilégzéssel. A belélegzett kórokozó megtelepszik a nyálkahártyán, és 4-5 órán át életképes, köhögéssel, tüsszentéssel továbbterjeszthető az egészséges állatokra - magyarázta.

Gyorsan terjedt a járvány

A szakember azt is felfedte, hogy terjedését tekintve az ország legnagyobb járványával kellett megbirkózni Nagy-Britanniában. A vírus első észlelése előtt olyan széles körben terjedt el a betegség, hogy tízszer annyi beteg állatot észleltek a járvány kezdetén, mint az előző legsúlyosabb nagy-britanniai járvány, az 1967-es idején. A kórokozó négy héten át lappanghat észrevétlenül a juhokban, mielőtt a gazdák felismernék.