Eleonóra
-1 °C
2 °C

Száj- és körömfájás Németországban is?

2001.04.04. 12:09
A német hatóságok száj- és körömfájás gyanús esetet fedeztek fel kedden egy holland határhoz közeli farmon. A gyanús állatokat levágták, noha eddig egyetlen beteg állatot sem találtak Németországban. A német gazdák általános oltást követelnek az állatok feláldozása helyett. Nagy-Britanniában egy hónappal elhalasztják a helyi választásokat a járvány miatt.
A német hatóságok a száj- és körömfájás egyes tüneteit vélték felfedezni kedden egy holland határhoz közel lévő farmon. Bár az eddigi betegséggyanús esetek mind hamis riasztásnak bizonyultak, a farmon élő közel száz sertést levágták, a vérüket megvizsgálják, hogy valóban betegek voltak-e. A farm körül három kilométeres karanténzónát alakítottak ki.

A német gazdák beoltanák állataikat

Néhány brit cégnek jól jött a járvány
Nagy-Britanniában egyre több cég jelenti be, hogy a száj- és körömfájás járvány miatt a tervezettnél alacsonyabb nyeresége számít. A legtöbb érintett cég természetesen a mezőgazdaságban tevékenykedik, de több bank, kiadó, hotel, szállítási és építési vállalat is tart a negatív következményektől. A lakáspiacot is érinti a járvány: egy felmérés szerint a vidéki ingatlanárak a vártnál kisebb mértékben nőnek, mert sokan elhalasztják a vidéki lakásnéző túrákat. Az állatok szállításának betiltása miatt azonban egyes cégek forgalma váratlanul megugrott: mivel rengeteg állat nem juthatott új legelőre, így a takarmánykereskedés virágkorát éli.
A német hatóságok azt vizsgálják, hogy a betegséggyanús állatok nem Hollandiából származnak-e. A 25 kilométerre lévő Hollandiában március közepétől 12 száj- és körömfájás esetet regisztráltak, a hollandok oltással és az állatok tömeges mészárlásával védekeztek a betegség terjedése ellen.

A német gazdálkodók egyre jobban aggódnak, hogy a járvány hamarosan eléri országukat is. A gazdák széleskörű oltást szeretnének, az állatok tömeges mészárlása helyett. A beoltott állatokat az EU-egyezmények értelmében nem lehet exportálni. A német és a holland mezőgazdasági miniszterek egyezménye szerint a két ország kölcsönösen tájékoztatja egymást a járványhelyzetről.

Nagy-Britanniában közel 1 millió állatot pusztítottak el

Nagy-Britanniában összesen 991 száj- és körömfájás megbetegedést regisztráltak a járvány kezdete óta, 631 ezer állatot lemészároltak, 379 ezret kijelöltek a pusztításra, 439 ezer tetemet elpusztítottak. A második világháború óta először a májusra tervezett helyi választásokat elhalasztják, most a járvány miatt.