Márk
13 °C
28 °C

Több száz lemészárolt sertést égettek el Nagy-Britanniában

2001.02.26. 11:16
A szigetországban a hétvégén újabb gazdaságban ütötte fel a fejét a száj-és körömfájás. A mezőgazdasági miniszter vasárnap bejelentette, hogy a betegség átterjedt Anglia délnyugati térségére. Devon grófságban a hétvégén két állattenyésztő telepen találtak beteg állatokat.
A kergemarhakór után így újabb veszély, a száj- és körömfájás járvány fenyegeti a szigetországi haszonállat-állományt. Anglia délkeleti, északi és délnyugati térségének hét gazdaságában azonosították eddig a száj-és körömfájás vírusát, amelynek szigetországi jelenlétét a hét elején fedezték fel az állatorvosok egy London közeli vágóhídon.

A kergemarhakór után így újabb veszély, a száj- és körömfájás járvány fenyegeti a szigetországi haszonállat-állományt
Az állategészségügyi szakemberek egy skóciai és egy északír állattenyésztő telepet is megfigyelés alatt tartanak, a vírus jelenlétét azonban még nem erősítették meg. A BBC legfrissebb információ szerint már Észak-Walesben is felütötte a fejét a betegség.

Európa újra retteg

A brit egészségügyi szolgálat főállatorvosa bejelentette, hogy az egyik érintett devoni gazdaság európai piacokra exportál juhokat, de hozzátette azt is, hogy az Európai Unió által elrendelt exporttilalom miatt az elmúlt héten már nem indítottak szállítmányt a kontinensre. A szivacsos agyvelőgyulladás és következményei után azonban félnek az európai állattenyésztők.

Több száz állat a máglyán

Nick Brown mezőgazdasági miniszter közölte, hogy az állatorvosok véleménye szerint a járvány góca az észak-angliai Nothumberlandban lévő Hendon-on-the Wall nevű gazdaság, amelynek sertésállományát leölték, és elégették. Vasárnap este gyújtották meg az óriási máglyát: szalmát és szenet raktak vasúti kocsikra, erre helyezték a 800 lemészárolt sertést, majd dízelolajat locsoltak rájuk.

A járvány góca az észak-angliai Nothumberlandban lévő Hendon-on-the Wall nevű gazdaság, amelynek sertésállományát leölték, és elégették
Várhatóan 24 órába is beletelik, amíg teljesen megsemmisül, illetve elég a több száz állat. Hasonló kényszervágásokat kezdtek a többi érintett farmon is. A BBC információi szerint már több mint 2000 állat - sertés, juh és szarvasmarha - került a ,,kiválasztottak" listájára. Az állatorvosok azonban attól tartanak, hogy hamarosan több ezerrel egészül ki a lista.

Anthony Gibson, a Nemzeti Gazdálkodási Egyesület délnyugati régiójának vezetője szerint katasztrófával kell szembenéznünk. ,,Nem tudjuk pontosan, mire számíthatunk. Valósággal sokkol bennünket ez az ügy" -nyilatkozta a szakember a BBC riporterének.

Harc az eddig ismeretlen vírus ellen

A mezőgazdasági miniszter hétfőn Brüsszelbe utazik, hogy az uniós miniszterekkel egyeztetve megoldást találjon, megakadályozandó, hogy - a kergemarhakórral ellentétben - a vírus elterjedjen a kontinensen.

Szakemberek szerint egy Európában szinte ismeretlen ázsiai vírusfajta terjeszti a száj-és körömfájást, amely a feltevések szerint illegális húsexporttal kerülhetett a szigetországba. A betegség terjedésének megakadályozására elrendelték az élőállat szállításának és vásárlásának a tilalmát, valamint a vadászati tilalmat is. Felfüggesztették három londoni vadaspark nyitva tartását, bizonytalan időre bezártak több állatkertet, de megtiltották a lóversenyek rendezését is az érintett térségekben.

Az orvosok éjt nappallá téve dolgoznak: 600 gazdaságban végeznek ellenőrző munkákat.