Konrád
8 °C
26 °C

Fertőző erőleveskockák és gyermekoltások?

2001.01.12. 11:24
Olaszországban a marhahúsból készített erőleveskockák is gyanúba keveredtek: az illetékes kormánybiztos szerint azok is hordozhatják a rettegett kergemarhakórt. Nagy Attila miniszteri biztos szerint nem egyértelműen bizonyított, hogy a fertőzött alapanyagú készítmények károsak az emberre. A tesztelések elvégzése helyett az EU a veszélyeztetett állatokat inkább megsemmisíti.
Guido Alborghetti, a olasz BSE-illetékes szerint a régebbi - vagyis a pánik kirobbanása előtt gyártott - erőleveskocka ugyancsak veszélyforrás lehet, hiszen nem tudni, hogy milyen eredetű alapanyagból készült. A tisztségviselő ezért azt javasolta, hogy ezeket a termékeket is vessék alá alapos vizsgálatoknak. Az erőlevesgyártók jelezték: a jelenleg forgalomban lévő leveskockák nem lehetnek fertőzöttek, mert az alapanyagul szolgáló hús Latin-Amerikából származik, ahol a legeltetéses állattenyésztés miatt, még a gyanúja sem merül fel a kergemarhakórnak.

Múlt év októberében a brit Egészségügyi Minisztérium megtiltotta a Medeva cég által gyártott gyermekbénulás elleni oltás használatát, mert szerintük lehetséges, hogy a gyógyszer a kergemarhakór okozóját hordozza magában. A gyártó cég tagadja, hogy használt volna marhaszöveteket, az orvosságokat ellenőrző állami szerv azonban az ellenkezőjét bizonyította.

A nemzetközi cégeknél nem tudni, milyen alapanyagot használnak fel

Nagy Attila, a prionfehérjék okozta betegségek miniszteri biztosa szerint a kutatások nem bizonyították egyértelműen, hogy azok a termékek, melyek alapanyaga priontartalmú hús, okoz-e megbetegedést az embernél. Ennek ellenére - tette hozzá az Index érdeklődésére a kormánybiztos - a magyar kormányzat elvi szinten azt vallja, hogy ez veszélyt jelent a fogyasztóra. Nagy szerint a nagy nemzetközi cégeknél nem lehet tudni, hogy pontosan honnan származik a hamburger vagy kutyatápszer alapanyaga.

A McDonald's-ban magyar a marhahús

A magyarországi McDonald's gyorséttermekben felszolgált marhahús nagy része magyar forrásból származik, a beszállító a bábolnai Lobu Kft. - modnta el az Indexnek Száraz Gábor, a McDonald's PR menedzsere. A PR menedzser szerint korábban Ausztriából is importáltak marhahúst, ám több hónapja megszüntették a behozatalt.

Állami támogatás megsemmisítésre

Az olasz marhatartó gazdák mindenesetre fellégezhetnek, mert érvénybe lépett az a kormányrendelet, amely azonnali hatállyal 150 milliárd líra értékű csomagot szabadít fel számukra. A pénz arra szolgál, hogy finanszírozzák a különféle állati eredetű tápanyag, főleg a húsliszt megsemmisítését vagy veszélytelen felhasználását.

Egy német környezetvédő szervezet vezetője szerint Brüsszel azt tervezi, hogy a kergemarhakór terjedése kapcsán kétmillió, harminc hónapnál idősebb marhát vágnak le és égetnek el. Ez ugyanis olcsóbb, mint átvizsgálásuk és a hús tárolása. Csupán Németországban ebben az évben 400 ezer állatot égetnének el, ami a környezetvédők szerint az év első felében 360 millió márkájába kerülne a berlini kormánynak. A gazdák állatonként ezer márkát kapnának.