Szilárda
0 °C
6 °C

Miniszteri biztos a kergemarhakór ellen

2001.01.11. 12:15
Magyarországon január 10-e óta miniszteri biztos felel a prion okozta betegségekért. Bár Magyarországon eddig egyetlen BSE- megbetegedést sem észleltek, az EU hazánkat mégis magas rizikócsoportba sorolta. Eközben a kötelező BSE- tesztelés elvégzése után Németországban szinte mindennapos az újabb BSE- esetek felfedezése.

A prion fehérjék okozta betegségek miniszteri biztosává nevezte ki szerdán Nagy Attila főállatorvost, a Magyar Zoonózis Társaság alelnökét Mikola István egészségügyi miniszter. A miniszteri biztos arról tájékoztatta az Indexet, hogy az EU-országokba exportált marhahús esetében kötelező a BSE-teszt elvégzése, mindez 25-30 ezer forintos többletköltséget jelent állatonként. ,,Az állattartókra nem lehet ráterheli a magas költséget, valahogy kompenzálni kell azt" - mondta az Index érdeklődésére a miniszteri biztos.

Magyarország magas rizikófaktorú

A fertőzött húst megsemmisítik
Az EU-országok egy 1-4-es skálán hazánkat a 3. rizikócsoportba helyezték - ismertette a miniszteri biztos. Nagy Attila szerint ez a csoportosítás indokolatlan, hiszen Magyarországon egyetlen prion okozta BSE-marhafertőzést sem találtak. A miniszteri biztos szerint a kedvezőtlen besorolás Magyarország viszonylag sok szomszédja és földrajzi elhelyezkedése miatt történt.

A prion nemcsak marháknál, hanem juhoknál, macskáknál, jávorszarvasoknál is betegséget okoz. Magyarországon két dokumentált prion okozta fertőzéses esetről tudnak: mindkét esetet juhoknál fedezték fel, az egyiket a század elején, a másikat 1962-ben Miskolc térségében, mindkét esetben a juhnyájat teljes egészében megsemmisítették.

Az FVM intézkedései

A BSE-járvány kiterjedése óta az FVM már 2000 novemberében megtiltotta az EU- országokban termelt marhahús importját, 2000 decemberében pedig az állatok takarmányozására szánt csontliszt, vérkészítmények behozatalát függesztette fel.

Németországban mindennaposak a BSE-esetek

Immár szinte mindennaposak Németországban az újabb BSE-esetek a kötelező szűrések bevezetése óta. Szerdán ez első esetet Hessen tartományban fedezték fel, eddig csak Bajorországból - hatot -, Alsó-Szászországból és Schleswig-Holsteinből jelentettek megbetegedéseket. Összesen tíz kergemarhakórral fertőzött állatot találtak eddig Németországban.

Az esetek kezelése miatti támadások következtében kedden lemondott a berlini kormány egészségügyi és mezőgazdasági minisztere. Gerhard Schröeder német kancellár egy zöld politikust, Renate Kuenast nevezett ki a mezőgazdasági tárca élére, az egészségügyért pedig a szociáldemokrata Ulla Schmidt felel a jövőben.

Aki egészséges húst akar vásárolni, az fizessen többet!

A Stern magazinnak nyilatkozó Gerhard Schröeder szerint a németek lemondanak a hagyományos ipari, mezőgazdasági módszerekről, és igényekre szabottabb termelési módszert fognak követni. A változás azonban drágább termékeket eredményez. ,,Bárki, aki garanciát szeretne arra, hogy tesztelt és egészséges húst vásárol, annak többet kell fizetnie érte" - nyilatkozta a német kancellár.