József, Bánk
-6 °C
0 °C

Egyre több a kerge marha Európában

2001.01.08. 15:39
Több BSE-vel fertőzött szarvasmarhát találtak Európa-szerte, mint azt a kötelező szűrés előtt hitték volna. Ráadásul a 30 hónapnál fiatalabb állatoknál is megtalálták a betegséget okozó fehérjét. A kötelező tesztelés ellenére nem emelkedett a marhahúsfogyasztás, a francia állattenyésztők pedig a magas költségek miatt tiltakoznak.

Az EU mezőgazdasági minisztereinek novemberi döntése értelmében januártól kötelező valamennyi 30 hónaposnál idősebb állat vágás utáni tesztelése: e nélkül marhahús nem kerülhet kereskedelmi forgalomba.

Francia tiltakozás

Százötven kilométeres dugó keletkezett hétfő reggel a Párizsba nyugatról bevezető autópályán, mert a francia állattenyésztők három szakmai szervezete útakadályokat állított fel tiltakozásul a marhakórválság megoldásában mutatkozó állami tehetetlenség miatt. Az állattenyésztő és húskerekedő szakmai szervezetek azt vetik a kormány szemére, hogy magukra hagyta őket a válság kezelésében, nem biztosítja a kötelező szűrés műszaki és anyagi feltételeit, annak terheit egyedül kell viselniük, és segélykérésükre sem kaptak választ a hivataloktól.

Franciaországban már az év elejétől általánosan kötelező a szivacsos agyvelősorvadás (BSE) szűrése, hetente 20 ezer állaton végzik el a vizsgálatot. A szűrés költsége 500 frank (20 ezer forint), és ennek az egyötödét téríti meg az állam.

Írországban hétfőn kezdődött meg a szarvasmarhák kötelező szűrése, közel 600 ezer idősebb állatot viszont nem is tesztelnek, hanem levágnak és megsemmisítenek. Spanyolországban és Németországban csak novemberben fedezték fel az első fertőzött állatokat, de a tesztelés máris gyorsan növelte az ismert esetek számát. A kötelező szűrés első hetében, a múlt héten, három új BSE-kórokozót hordozó állatot találtak Spanyolországban, és ezzel már összesen öt eset ismert. Németországban hétre emelkedett az ismertté vált fertőzések száma.

A program elindítása 475 millió euróba kerül

A szűrési program elindítása 475 millió euróba kerül. Az EU kárpótlást ígért a teszt hiánya miatt veszendőbe menő állatok után. A szűrés eddig káoszt okozott mindenütt a vágóhidakon, mert még kevés az olyan cég, amely engedélyezetten végezheti a szűrést, és hiányos a felkészültség is.

A szakértők szerint az egy hete elkezdődött kötelező szűrés csupán a pánikot és a zűrzavart növelte, és nem érte el eredeti célját: a fogyasztók bizalmának visszaállítását. A marhahús-értékesítés 20 és 50 százalék közötti arányban esett vissza Spanyolországban, Olaszországban, Franciaországban és Németországban az egy évvel korábbihoz képest.

A marhakór elterjedtsége a véltnél nagyobb

A szűrés kiterjesztésének egyelőre az a következménye, hogy a marhakór elterjedtebbnek bizonyult, mint ahogyan eddig hitték. Németországban egy tesztelő cég a múlt héten a szivacsos agysorvadás (BSE) kórokozóját találta meg egy 28 hónapos szarvasmarhában, és a német Egészségügyi Minisztérium pénteken bejelentette, hogy a tesztelendő állatok korhatárát 24 hónapra akarja leszállíttatni. Korábban a 30 hónapnál fiatalabb - vagyis a hús- és csontlisztek szarvasmarha-takarmányozásból való kitiltása után született - állatokat biztonságosnak tartották.

Német bojkott

A német Egészségügyi Minisztériumban úgy vélik, hogy a korhatárt akkor is leszállítják 24 hónapra, ha az EU nem követi a német példát. Az Európai Bizottság mezőgazdasági szóvivője, Gregor Kreuzhuber viszont úgy nyilatkozott hétfőn, hogy a bizottság szerint a 30 hónaposnál fiatalabb állatok szűrése felesleges. Hozzátette: az EU természetesen nem bánja a nagyobb szigort Németországban, csak éppen ez nem adhat jogot a németeknek betiltani a marhaimportot olyan EU-országokból, ahol továbbra is csak a 30 hónaposnál fiatalabb állatokat tesztelik vágás után.