Szarvasmarhakór-perek kormányok ellen

2000.11.17. 11:58
A szarvasmarhakór két áldozatának rokonai beperelték a francia és brit kormányt, illetve az Európai Bizottságot mondván, nem intézkedtek idejében a kór elterjedésének megakadályozása érdekében. A magyar hatóságok marhahúsimport tilalma után Olaszország pénteken tiltja meg az exportot, a németek is különleges biztonsági intézkedéseket tesznek.

A 36 éves Laurence Duhamel ez év februárjában halt meg a Kreutzfeldt-Jakob kór új változatában, a 19 éves Arnaud Eboli ebben az évben betegedett meg. A két áldozat rokonai a brit kormányt azzal vádolják, hogy fertőzött marhahúst exportáltak, a francia hatóságokat és az Európai Bizottságot pedig azért okolják, hogy a fertőzésveszélyre nem reagáltak kellő komolysággal.

A BBC párizsi tudósítója szerint, ha a francia törvényszék tárgyalni fogja az esetet, akkor az az 1990-ben kitört HIV-vírussal fertőzött vér okozta vitát idézi majd fel, mikor több minisztert is perbe fogtak.

Franciaországban az áldozatok száma alacsony, ám sok a fertőzött

Franciaországban egyelőre ketten haltak meg szarvasmarhakórban, ez a szám a 80 brit áldozattal összehasonlítva csekélynek tűnik. A kórban megbetegedettek száma azonban az év elejétől megháromszorozódott, és elérte a 101-et.

A marhahúspánik múlt hónapban tört ki Franciaországban, mikor a betegség okozóját hordozó csordából származó marhahús a francia szupermarketekbe került. A francia hatóságok megtiltották a marhaborda árusítását, a gyermekek iskolai menüjéről is törölték a marhahúskészítményeket. A francia üzletekben 40 százalékkal csökkent a marhahús eladása.

A francia marhahúst Olaszországból is kitiltják

A magyar Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium már november 3-án felfüggesztette az Írországból és Franciaországból származó marhahús importját. Az olasz hatóságok péntektől tiltották meg a francia marhahús importját, a német hatóságok is hasonló intézkedéseket fontolgatnak.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét