Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Szarvasmarhakór-perek kormányok ellen

2000.11.17. 11:58
A szarvasmarhakór két áldozatának rokonai beperelték a francia és brit kormányt, illetve az Európai Bizottságot mondván, nem intézkedtek idejében a kór elterjedésének megakadályozása érdekében. A magyar hatóságok marhahúsimport tilalma után Olaszország pénteken tiltja meg az exportot, a németek is különleges biztonsági intézkedéseket tesznek.

A 36 éves Laurence Duhamel ez év februárjában halt meg a Kreutzfeldt-Jakob kór új változatában, a 19 éves Arnaud Eboli ebben az évben betegedett meg. A két áldozat rokonai a brit kormányt azzal vádolják, hogy fertőzött marhahúst exportáltak, a francia hatóságokat és az Európai Bizottságot pedig azért okolják, hogy a fertőzésveszélyre nem reagáltak kellő komolysággal.

A BBC párizsi tudósítója szerint, ha a francia törvényszék tárgyalni fogja az esetet, akkor az az 1990-ben kitört HIV-vírussal fertőzött vér okozta vitát idézi majd fel, mikor több minisztert is perbe fogtak.

Franciaországban az áldozatok száma alacsony, ám sok a fertőzött

Franciaországban egyelőre ketten haltak meg szarvasmarhakórban, ez a szám a 80 brit áldozattal összehasonlítva csekélynek tűnik. A kórban megbetegedettek száma azonban az év elejétől megháromszorozódott, és elérte a 101-et.

A marhahúspánik múlt hónapban tört ki Franciaországban, mikor a betegség okozóját hordozó csordából származó marhahús a francia szupermarketekbe került. A francia hatóságok megtiltották a marhaborda árusítását, a gyermekek iskolai menüjéről is törölték a marhahúskészítményeket. A francia üzletekben 40 százalékkal csökkent a marhahús eladása.

A francia marhahúst Olaszországból is kitiltják

A magyar Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium már november 3-án felfüggesztette az Írországból és Franciaországból származó marhahús importját. Az olasz hatóságok péntektől tiltották meg a francia marhahús importját, a német hatóságok is hasonló intézkedéseket fontolgatnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?