Lujza
-2 °C
13 °C

Marhahúsmentesek a budapesti gyermekétkezdék

2000.11.10. 14:35
A francia városok példáját követve a svájci Genfben is levették az óvodák, iskolák és bölcsődék étlapjáról a marhahúsból készített ételeket. A legnagyobb budapesti, óvodákat és iskolákat ellátó élelmezési cég is mellőzi a marhahús felhasználását, ha használ is marhahúst ételei elkészítéséhez, azt a belső magyar piacról vásárolja.

Genf vezetői úgy döntöttek, hogy péntektől kezdve ,,újabb rendelkezésig" nem készíthető marhahús a város bölcsődéinek, óvodáinak és iskoláinak konyháján. A határozat csütörtök este született, ,,elővigyázatosságból és a gyerekek szüleinek nyomására" - mondta Philippe d,Espine, a város szóvivője az AFP-nek. Hozzátette, hogy a több francia városban elrendelt hasonló tilalom bizonyára hatással volt a genfi döntésre.

Mellőzik a marhahúst

Budapesten a legnagyobb gyermekélelmező, a Junior Vendéglátó Rt. kereskedelmi igazgatója, Palánkai Péter tájékoztatása szerint a lakosság részéről nem érkezett olyan igény, hogy a gyermekek étlapjáról vegyék le a marhahúskészítményeket.

A kereskedelmi igazgató szerint mellőzik a marhahús használatát. Ha azonban ez elkerülhetetlen csak olyan szállítótól vásárolunk, amely okmányokkal tudja bizonyítani, hogy Magyarországon nevelkedett állattól származó húst kínál, importhúst nem használnak - mondta Palánkai. A Junior Vendéglátó Rt. naponta több mint 100 ezer adag ételt juttat el a 700 étkeztetési helyre, óvodák, iskolák és idősek élelmezését látják el.

Tilos az ír és francia marhahús importja

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium november 3-án felfüggesztette az Írországból és Franciaországból származó marhahús importját, az úton lévő szállítmányok november 10-ig beléphettek az országba, de azonnal zárolták a húst a szükséges ellenőrzések elvégzéséig.

Az Indexnek nyilatkozó Straub Ilona, az Országos Epidemiológiai Központ főigazgatója szerint a szarvasmarhakór főleg a fiatalokra jelent veszélyt. Hazánkban hivatalosan egyetlen szarvasmarhakór jellegű megbetegedést sem jegyeztek fel. Egy nyíregyházi férfiról azt vélték többen, hogy a marhahús fogyasztása által elkapható kór miatt szenved, ám kiderült, szivacsos agysorvadásban betegedett meg.

Nem lesz ,,tömegmészárlás" a francia és a svájci marhák közt

Csütörtökön az USP, a legnagyobb svájci agrárszövetség közölte: ellenzi francia társszövetsége, az FNSEA javaslatát, hogy a kergemarhakór elleni harc jegyében vágjanak le minden négyévesnél öregebb szarvasmarhát. A francia mezőgazdasági miniszter is elvetette pénteken azt a lehetőséget, hogy nagyarányú kényszervágással próbálják leküzdeni a francia marhakórt.

Nagy-Britanniában 1996-ban minden 30 hónapnál idősebb marhát lemészároltak a kór terjedésének megelőzése érdekében. 2000-ig közel 4,5 millió állatot öltek meg.

Franciaországban 1991 óta 166 szivacsos agyvelősorvadással (BSE) fertőzött szarvasmarhát találtak. Tavaly 30 esetet, az idén eddig 89 új megbetegedést regisztráltak a 21 milliós szarvasmarha-állományban.