Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kamikaze akciókat terveztek az amerikaiak szeptember 11-én

2002.08.30. 10:43
Vadászgépeket irányítottak volna az ország légtere védelmében az eltérített utasszállítókba szeptember 11-én az amerikai légierő parancsnokai. A felszálló fegyverzet nélküli gépek valószínűleg csak kamikaze-akciókkal tudták volna megakadályozni a további támadásokat.
Röviddel az eltérített gépek becsapódása után felszálltak az amerikai hadsereg vadászgépei, hogy további támadásoktól védjék meg az Egyesült Államokat. Hivatalosan az volt a feladatuk, hogy megvédjék George W. Bush elnököt, és elfogjanak bármilyen behatolót vagy ellenséges szándékú repülőt.

Elégtelen amerikai légtérvédelem

A BBC egyik műsorából azonban az derült ki, hogy a hadsereg nem volt felkészülve egy esetleges Egyesült Államok elleni támadásra: mindössze 14 repülő védte az ország teljes területét szeptember 11-én. Robert Marr ezredes, az észak-keleti szektor védelméért felelős parancsnok elmondta: a támadás idején mindössze 4 vadászgép cirkált az Egyesült Államok észak-keleti részén. A támadások után szinte a hadsereg minden repülője, még a fegyverzet nélküliek is felszálltak, hogy növeljék a járőröző gépek számát.

'Embereket kell feláldoznunk a levegőben' Marr ezredes a következő üzenetet kapta feletteseitől telefonon: "azért hogy életeket mentsünk a földön, embereket kell feláldoznunk a levegőben". Mivel tudták, hogy négy géppel lehetetlen megvédeni a területet, rengeteg fegyverzet nélküli gép is felszállt. Marr hozzátette: valószínűleg látszott, hogy felkérik a pilótákat, szükség esetén áldozzák fel az életüket. Szeptember 11-én a Duff és Nasty becenevű pilóták csak percekre voltak New Yorktól, amikor a második gép becsapódott a Világkereskedelmi Központ ikertornyába - tette hozzá a BBC.