Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Milosevics indul a második fordulóban

2000.09.28. 19:38
Szlobodan Milosevics jugoszláv elnök indul az elnökválasztás második fordulóján - jelentette be közleményre hivatkozva a Belgrádi rádió. A hír nem keltett meglepetést, hiszen a Szövetségi Választási Bizottság által nyilvánosságra hozott hivatalos adatok szerint egyik jelölt sem szerezte meg a győzelemhez szükséges szavazatokat. A Szerb Demokratikus Ellenzék következetes, továbbra is azt vallja, Vojiszlav Kostunica az elnök, úgyhogy jelöltjük nem indul a második fordulón. Eközben a montenegrói szocialisták még nem döntötték el végérvényesen, kivel kötnek koalíciós megállapodást. Podgoricai jelentés szerint Milosevicsné idegösszeomlással ágynak esett.
A jelenelgi jugoszláv elnök nem fog elállni a megmérettetéstől - állt rádióhoz eljuttatott közleményben, amelyet a Beta független hírügynökség ismertetett. Milosevics a nap folyamán megbeszélést tartott az általa vezetett Szerbiai Szocialista Párt (SPS) szűkebb irányító testületének, a végrehajtó bizottságnak a tagjaival, s a körzeti pártszervezetek vezetőivel. A megbeszélés során meghatározták a pártszervezetek második fordulójával összefüggő feladatait.

Milosevics indul a második fordulóban
Nem adja fel
A DOS mindenesetre kitart korábbi álláspontja mellett, mondván: igen világos az állampolgárok akarata, vagyis Kostunica győzött. Szinte az összes szerb ellenzéki párt vezetője hasonló értelemben nyilatkozott. Vladan Batics, ellenzéki vezető meglátása szerint nem egy piacon vannak, ahol arról lehet alkudozni, hogy ki mennyit kapott. Mint mondta, e helyütt nem lehet helye vitának, egyértelműen kiderült Milosevics bukása. Az ellenzéki politikus úfjent közölte: a szavazók készek megvédeni elhatározásukat.

A Szerbiai Polgárok Szövetségének elnöke, Goran Szvilanovics azt hangsúlyozta, a DOS azon lesz, hogy semmiféle erőszak ne történjen Szerbiában, ám ez nem azt jelenti, hogy nem lesz kitartó, amennyiben az általuk hitelesnek tartott eredmények elismertetéséről van szó.

A szerb ortodox egyház és Montenegró Kustunica mellett

Vojiszlav Kostunicát, mint elnököt elismerők sorába csatlakozott a szerb ortodox egyház, amely csütörtökön gratulált Vojislav Kostunicának a győzelméhez, és - Jugoszlávia megválasztott elnökének - nevezte a DOS jelöltjét. Az ortodox egyház Szent Szinódusa Pávle pátriárka vezetésével tanácskozása után kiadott közleményében a jókívánságok mellett kéréssel is fordult Kostunicához, mondván: a lehető legbékésebb és méltóságteljesebb módon vegye át az állam vezetését.

A montenegrói kormány részéről szintén bejelentették, Kostunicát tekintik az elnöknek. A Crna Gora-i kormánykoalícióhoz tartozó Néppárt alelnöke, Predrag Popivics egyenesen úgy vélekedett, hogy ezt követően már nem feltétlenül szükséges a kicsiny tagköztársaság jogállásáról szóló referendum kiírása, minthogy a DOS jelöltjének sikerével ,,történelmi lehetőség adatott a vitás kérdések elrendezésére".

A hatalom is megosztott

A hatalom berkein belül sincs teljes egyetértés, már legalábbis ami a montenegrói-szerbiai szocialistákat illeti. A Szocialista Néppárt alelnöke, Zoran Zsizsics tegnap ugyanis úgy fogalmazott, ,,nem biztos, hogy egy koalcióban maradnak a szerb szocialistákkal". Mint mondta, a párt vezetése a későbbiek folyamán dönt arról, hogy kiket kérnek fel egy pártszövetségi násztáncra.

A podgoricai Vjesti című lap a hatalom képviselőinek nehéz napjairól beszámolva közölte, a Jugoszláv Egyesült Baloldal (JUL) elnökasszonya, Mirjana Markovics - másodállásban Milosevics neje - immár napok óta szigorú orvosi megfigyelés alatt van, minthogy hétfőn idegösszeroppanással esett ágynak. A jugoszláv First Lady ugyanis nem tudta elviselni a szocialista-baloldali paktum soha nem látott verségét - írja az elnöki hivatal munkatársaira hivatkozva a lap, amely még hozzáteszi, Mirjana Markovicsot - Milosevics első számú beszádíróját - szerda este a válaszási ,,győzelmüket" ecsetelő tévéműs alatt teletömték nyugtatókkal.

Otpor-gyűjtés Milosevics nyugdíjára

Az Otpor (Ellenállás) ellenzéki diákmozgalom új oldaláról mutatkozott be: felhívást tett közzé, melynek értelmében szívesen vennék, ha mindenki - anyagi helyzettől függően - adakozna Milosevics nyugdíjához.

Az Otpor közelményében ugyanis felhívta a figyelmet arra, hogy sanyarú a nyugdíjasok helyzete Szerbiában, úgyhogy mindenki segítsen legalább egy-egy dinárral Szlobodan Milosevicsnek, hogy végre élvezhesse a nyugállomány békés perceit.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!