Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

A kanadai kormányfő lefejezésével fenyegetőzött

2006.06.06. 21:11
Terrorista csoporthoz való tartozással, fegyverkereskedelemmel és bombamerénylet előkészítésével vádolják azokat a férfiakat, akiket múlt hét pénteken tartóztattak le Kanadában. Egyikük állítólag a Stephen Harper lefejezésével fenyegetőzött.

Stephen Harper kanadai kormányfő lefejezésével fenyegetőzött a Kanadában a múlt héten őrizetbe vett terroristagyanús emberek egyike, közölte kedden a gyanúsított ügyvédje a vádhatóság közlésére hivatkozva. Merényletek előkészítésével gyanúsított 17 embert, köztük öt fiatalkorút vett őrizetbe pénteken a kanadai rendőrség egy nagyszabású terrorellenes akcióban.

"Azt állítják, védencem saját maga közölte, hogy le akarta fejezni a kanadai miniszterelnököt" - mondta újságíróknak Gary Batasar, Steven Vikash Chand ügyvédje, miután kedden a Torontótól nyugatra fekvő Brampton bírósága ismertette a gyanúsítottakkal a vádat és megvizsgálta esetleges óvadék melletti szabadlábra helyezésüket.

Összeesküvés

A bramptoni bíróság hétfőn közölte, hogy a férfiakat terrorista csoporthoz való tartozással, fegyverkereskedelemmel és bombamerénylet előkészítésével vádolják. Chandot azzal is vádolják, hogy összeesküvést szított a kanadai parlament felrobbantására, politikusok túszul ejtésére, akikért muzulmán foglyok elengedését követelte volna cserébe.

A hatóságok közlése szerint további őrizetbe vételek várhatók, feltehetően már ezen a héten, miután a rendőrség folytatja a nyomozást egy csoport után, amely az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat ideológiájából merített.

Az őrizetbe vételek után az amerikai határőrség fokozta a Kanadából érkező forgalom ellenőrzését, és magas fokú készültségbe helyezte a határőrséget a 6400 kilométeres kanadai határ teljes hosszán. A kanadai rendőrség szerint az őrizetbe vett gyanúsítottak nem állnak kapcsolatban az al-Kaidával, de rokonszenveznek a terrorhálózat dzsihád(szent háború)-ideológiájával.

Kanada iránti gyűlölet

Egy muzulmán vezető, aki ismerte a legidősebb gyanúsítottat, a 43 éves Qayyum Abdul Jamalt, egy interjúban elmondta, hogy a férfinak a mecsetben elmondott imádságaiból sütött a Kanada iránti gyűlölet.

Faheem Bukhari, a mississaugai Muzulmán Közösségi Központ igazgatója elmondta, hogy Jamal türelmetlenségre tanította a fiatal muzulmánokat a Torontó melletti város mecsetjében. Hozzátette: Jamal egyszer olyan kijelentést tett a hallgatóság előtt, hogy "a kanadai katonák nőket erőszakolni mennek Afganisztánba". Afganisztán déli részében mintegy 2300 kanadai katona vesz részt az újjáépítésben és a tálibok elleni harcban.