Géza
-12 °C
-4 °C

Egymilliárd dolláros kártérítésre ítélték Szaddámot

2003.07.09. 07:01
Az első öbölháború volt hadifoglyainak és sebesültjeinek csaknem egymilliárd dollár kártérítést ítélt meg egy washingtoni szövetségi bíró. Hogy kin hajtják be a megítélt kártérítést, az még nem világos. Azt sem tudni, hogy valóban köze volt-e Bagdadnak a 2001. szeptember 11-ei merényletekhez, őrizetbe vettek mindesetre egy iraki titkos ügynököt, akit azzal gyanúsítanak: Prágában találkozott a terrortámadás fő szervezőjével.
Csaknem egymilliárd dolláros kártérítést ítélt meg egy washingtoni szövetségi bíró még az első öbölháború 17 volt amerikai hadifoglyának és családtagjainak, Szaddám Huszein megbuktatott iraki elnök és titkosszolgálatának felelősségét kimondva a felpereseket ért sérelmekért.

Nem világos, kin hajtják be

Richard Roberts bíró 653 millió dollár kompenzációt ítélt meg a volt hadifogolyoknak sebesüléseikért, a nekik okozott fájdalmakért és szenvedésekért, illetve a lelki gyötrelmekért, s további 306 millió dollárral az elkövetőket, vagyis a volt iraki elnököt és titkosszolgálatát büntette. Az alperesek természetesen nem válaszoltak az idézésekre és nem is jelentek meg a bíróságon, s emellett még az sem világos, hogy kin és hogyan lehet majd behajtani a megítélt kártérítést.

A volt amerikai hadifoglyok egyik ügyvédje el is ismerte a Reuters hírügynökségnek, hogy a pereskedés célja elsősorban az volt, hogy a közvélemény többet tudjon meg a bukott iraki rendszer által elkövetett bűncselekményekről, illetve figyelmeztetés másoknak, hogy fontolják meg, miként bánnak a hadifoglyokkal. Steve Fennell ügyvéd ugyanakkor azt reméli, hogy iraki alapokból sikerülhet majd hozzájutni a megítélt kártérítéshez, az amerikai kongresszus szándékainak megfelelően.

Iraknak mégis köze volt szeptember 11-hez?

Őrizetbe vették azt az iraki titkos ügynököt az amerikai katonák, aki állítólag Prágában találkozott Mohammed Attával, az Egyesült Államok elleni, 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadás egyik fő szervezőjével.

Ahmad Halil Ibrahim Szamir al-Anit az amerikai katonák még a múlt héten fogták el - közölték washingtoni illetékesek kedden, de arról nem tettek említést, hogy hol és milyen körülmények között. A New York-i Világkereskedelmi Központ és a Pentagon ellen elkövetett öngyilkos repülőgépes támadások előtt néhány hónappal, 2001 áprilisában zajlott le a találkozó az egyiptomi származású Atta és nevű iraki ügynök között cseh adatok szerint.

A találkozó - amelynek tényét egyelőre sem az amerikai, sem a brit titkosszolgálatok nem erősítették meg - eddig az egyetlen (és közvetett) bizonyíték arra, hogy Iraknak esetleg köze lehetett a szeptember 11-i, csaknem háromezer halálos áldozatot követelő terrortámadásokhoz. Al-Ani a találkozó idején Irak prágai nagykövetségének alkonzulja volt, s a későbbiekben kiutasították, mert kémkedéssel gyanúsították. Előzőleg a cseh titkosszolgálat megfigyelés alatt tartotta.