Vince, Artúr
-5 °C
2 °C
Index - In English In English Eng

Kaszjanov lesz a Putyin-utód kihívója

2007.06.02. 17:48
A Putyin-éra egykori miniszterelnöke bejelentette indulását a 2008-as elnökválasztáson. Az ellenzék megosztottsága, valamint a hatalom kemény fellépése miatt sok esélye nincs.

Az orosz liberális ellenzéki Népi-Demokrata Szövetség Mihail Kaszjanov volt miniszterelnököt nevezte meg elnökjelöltjeként a 2008. márciusi választásra.


Kaszjanov és Putyin 2003-ban (Fotó: MTI)

Kaszjanov a 2004-es leváltásáig négy éven át állt a kormány élén.

"Ez az ország csak a szabadságon keresztül juthat el a jólétig és ezzel a jelszóval meg fogjuk nyerni a választásokat" – mondta Kaszjanov pártja, a Népi-Demokrata Szövetség moszkvai kongresszusán, miután bejelentették jelölését.

A Koszmosz hotel előtt, ahol a liberális párt elnökjelölő kongresszusát tartotta, a Kreml-barát Nasi (Mieink) ifjúsági mozgalom tüntetőinek kis csoportja gyűlt össze orvosi köpenyben, mondván: Kaszjanov beteg és orvosi segítségre van szüksége.

Az ellenzék azzal vádolja Putyint, hogy egyre inkább kiüresíti a demokráciát. Bírálják azt is, hogy a kormány nem biztosít számukra adásidőt a közszolgálati televízió csatornáin, a helyi hatóságok pedig rendszerint betiltják tüntetéseiket.

Nem utolsósorban emiatt is vélik úgy elemzők, hogy a Kremlhez hű jelöltek, úgymint Szergej Ivanov és Dmitrij Medvegyev első kormányfőhelyettesek, jóval nagyobb eséllyel pályáznak az államfői tisztségre, mint esetleg Kaszjanov.

Az ellenzék másik nagy hátránya, hogy széthúz és mostanáig nem tudott egyetlen közös jelöltben megállapodni. Viktor Gerascsenko volt jegybanki elnök és Vlagyimir Bukovszkij egykori szovjet rendszerbíráló is bejelentette, hogy jelöltetni akarja magát az elnökválasztásra.

Az alkotmány szerint Putyin két hivatali időszak után jövőre már nem indulhat újabb mandátumért.

Az orosz elnök lehetséges utódai között emlegetik a kormány két tagját, Dmitrij Medvegyevet és Szergej Ivanovot.