Ágnes
-1 °C
2 °C

Sorban állnak a mentőcsapatok

2005.09.05. 10:02
Egyre nőnek az egészségügyi problémák New Orleansban, eközben bürokratikus akadályokba ütköznek azok a mentőcsapatok és orvosi csoportok, melyek segíteni akarnak. Fidel Castro kubai államfő 1500 orvost küldene, de Washington eddig nem válaszolt a felajánlásra.
Számos mentőalakulat segítene a Katrina hurrikán túlélő áldozatain, de egyelőre csak egy részüket fogadják. Az amerikaiak bürokratikus akadályokba ütköznek, a kubai orvosokra vonatkozó felajánlásra pedig még nem válaszolt Washington.

Közben azonban egyre nőnek a térségben az egészségügyi problémák, és szombaton megjelentek a vízfertőzés okozta betegségek első jelei. Mississippi szövetségi államban bezártak egy menedékhelyet, mert húsz menekült hasmenést kapott.

A hurrikán hatására készülve már több nappal a csapás előtt bevetésre várt az az észak-carolinai mobilkórház, amelyet a 2001. szeptember 11-i merényletek után, sokmillió dollárnyi közpénzből szereltek fel a legmodernebb eszközökkel különböző katasztrófák esetére. A kórházat számos gépjárműre, köztük két 16 méter hosszú kamionra szerelték fel. Az intézménynek száz orvosa és 113 betegágya van. Preston Rich, az észak-carolinai Chapel Hill-i klinika sebésze, a mobilkórház készenléti állományának tagja elmondta, hogy hiába utaztak 30 órán át Mississippibe, egyelőre New Orleanstól 110 kilométernyire várakozniuk kell, mert a kormányzati tisztségviselők még nem jelölték ki, hogy hol segítsenek, illetve a louisianai illetékesek nem engedték őket elárasztott területre. Számos független orvos is az ország legkülönbözőbb részeiből felajánlotta, hogy segít, de sokakat elutasítottak.

Castro orvosai

Fidel Castro kubai államfő vasárnap a hazai televízióban bemutatta azt a mintegy 1500 orvost, akit az Egyesült Államokba küldenének a hurrikán sújtotta emberek ellátására, ha a kommunista havannai vezetés fő ellenségének számító Washington hajlandó volna fogadni őket. Castro elmondta, hogy felajánlására - amelynek keretében 26 tonna segélyt is küldene Havanna - még nem kapott választ, de türelmesen vár. Castro a felajánlást először pénteken tette meg szintén a televízióban. Kijelentette, hogy bajban félre kell tenni a politikai ellenségeskedést. Felolvasott olyan sajtóhíreket, amelyek szerint a hurrikán túlélő áldozatai nem részesülnek megfelelő orvosi ellátásban. Kuba rendszeresen küld egészségügyi segélyt a természeti katasztrófa sújtotta országoknak.

Az Egyesült Államok elkészítette azoknak a természetbeni segélyeknek a részletes listáját, amelyekre megítélése szerint szüksége van a NATO-tagországoktól a katasztrófa enyhítésére - jelentette be vasárnap az észak-atlanti szervezet brüsszeli sajtószolgálata. A NATO továbbítja ezt a listát a tagországoknak, és vállalja, hogy koordinálja a segélynyújtást - tette hozzá a szolgálat.

Kifolyt az olaj

Louisiana állam legjelentősebb áramszolgáltató vállalatának szakemberei a nemzeti gárda védelmében helyi idő szerint vasárnap reggel elkezdték helyreállítani a New Orleans-i áramszolgáltatást, és estére a város egyes bizonyos részeiben ez sikerült is.

A Murphy Oil olajipari társaság bejelentette, hogy a Louisiana állambeli Meraux városban található finomítójából, amelyben 85 ezer hordónyi nyersolajat tároltak, ismeretlen mennyiségű olaj kifolyt a hurrikán okozta rongálás következtében. Hozzátették, hogy a kiömlött anyag egy része a finomító területén belül maradt. A kiömlött mennyiség semlegesítését egyelőre akadályozza, hogy a terület még mindig vízben áll.