Emőke
-4 °C
9 °C

Megvizsgálhatják a kémrepülőt az amerikaiak

2001.04.29. 16:21
A kínai kormány hozzájárult ahhoz, hogy az Egyesült Államok képviselői átvizsgálják az április elsején balesetet szenvedett és Hajnan szigetén kényszerleszállást végrehajtott EP-3-as kémrepülőgépet.
Az április elsején balesetet szenvedett és Hajnan szigetén kényszerleszállást végrehajtott amerikai kémrepülőgép személyzetének elengedése után a kínai hatóságok engedélyezték az Egyesült Államok képviselőinek az EP-3-as átvizsgálását. A Pekingben azzal indokolták a döntést, hogy befejezték a baleset vizsgálatát és a bizonyítékok összegyűjtését, amely kiterjedt az amerikai repülőgépre is. Továbbá figyelembe vették a hasonló esetek kezelésére vonatkozó nemzetközi példákat.

A beszámoló szerint a legutóbbi pekingi tárgyalásokon az amerikai küldöttség beleegyezett: fontolóra veszi, hogy kártérítést fizessen Kínának. "A két fél újabb tárgyalási fordulót tart majd, hogy meghatározza az amerikai fizetés pontos összegét, valamint a tételeket, amelyeket fedezni fog" - írta az Új Kína hírügynökség.

Peking nem tágít álláspontjától, amely szerint az amerikai EP-3 felderítőgép ütközött neki a kínai vadászgépnek. Az F-8-as pilótája meghalt, miután ejtőernyővel kiugrott a Dél-kínai-tenger felett. Az incidens válságot idézett elő az Egyesült Államok és Kína viszonyában, mert a pekingi vezetés visszatartotta a felderítőgép 24 fős legénységét, és csak 11 nap elteltével engedélyezte hazatérésüket. Az amerikai gép legénysége viszont Amerikába való visszatérése után viszont azt állította, a kínai vadászpilóta repült túl közel az EP-3-ashoz és ez okozta a balestet.