Bernadett
-2 °C
4 °C

Hongkongban emlékeznek meg a Tienanmen térről

2007.06.04. 09:29
Tizennyolc évvel a Tienanmen téri tüntetések szétverése után még mindig legalább tizenhárom kínai ül börtönben a demokratikus követeléseket hangoztató tömegmozgalomban való részvételéért - emlékeztetett a Kínai Emberjogvédők nevű szervezet hétfőn, az 1989-es pekingi tüntetések vérbe fojtásának évfordulóján.

"Akik úgy gondolják, hogy a Tienanmen tér már a múlté, azokat emlékeztetjük: a szögesdróttal is védett magas falak mögött még mindig senyvednek olyanok, akiket az akkori demokratikus mozgalomban vállalt szerepükért ítéltek el" - olvasható a kínai emberjogi szervezet e-mailen terjesztett nyilatkozatában.

A még börtönben lévő tizenhármat ellenforradalmi felforgatás vádjával ítélték el. Hetet közülük halálra ítéltek, de felfüggesztették az ítélet végrehajtását. További hat életfogytiglani szabadságvesztését tölti - áll a nyilatkozatban. A Kínai Emberjogvédők felszólították a kínai kormányt: tegye lehetővé az 1989. június 4-i vérontás nyílt és pártatlan kivizsgálását.

A Tienanmen tér, Peking központi tere nyugodt képet mutatott az évfordulón, jobbára turistacsoportok töltötték be a hatalmas térséget. Sem a kínai fővárosból, sem az ország más részéről nem érkezett jelentés semmiféle évfordulós megemlékezésről, megmozdulásról.

A Kínához tartozó különleges igazgatású övezetben, Hongkongban gyertyafényes virrasztással emlékeznek meg este a vérontás évfordulójáról. 1990 óta minden évben megismétlődik ez a megemlékezés. Ennek hagyománya akkor alakult ki, amikor a Gyöngy-folyó torkolatában fekvő dúsgazdag város és a hozzá tartozó vidéki terület még brit koronagyarmat volt.

A kínai hatóságok eddig nem tettek kísérletet e hagyomány felszámolására. Hongkong önkormányzata jogi értelemben lehetetlenné is teszi számukra a közvetlen beavatkozást.