Sára, Márió
2 °C
6 °C

Felbomolhat az izraeli koalíció

2001.12.05. 15:24
Öngyilkos merénylet történt szerda reggel egy nyugat-jeruzsálemi szálloda közelében: a robbanásban életét vesztette a merénylő, míg három személy könnyebb sérüléseket szenvedett. A merénylet színhelyétől alig néhány méterre található az a szálloda is, amelyben Anthony Zinni amerikai közel-keleti megbízott szállt meg. A merényletet az Iszlám Dzsihad palesztin szervezet vállalta magára.A Munkapárt miniszterei szerdán tanácskoznak az izraeli koalícióból való kilépésről.
A Reuters jelentése szerint az Izraeli Munkapárt kormánytisztséget viselő tagjai Simon Peresz külügyminiszter vezetésével szerdán tanácskozásra gyűlnek össze, hogy megvitassák, kilépnek-e Ariel Saron kabinetjéből. Peresz szerint a balközép pártnak komolyan fontolóra kell vennie, hogy továbbra is részt kíván-e venni a nemzeti egységkormányban, amely kedden a Palesztin Hatóságot terrorizmust támogató szervezetnek nyilvánította.

Az Iszlám Dzsihád vállalta a szerdai merényletet

Az Iszlám Dzsihád szélsőséges palesztin szervezet vállalta a szerda reggel Jeruzsálemben végrehajtott öngyilkos merénylet elkövetését. A bejelentésben az áll továbbá, hogy a merénylő eredetileg a Hilton hotel épületében akarta működésbe hozni a pokolgépet.

Anthony Zinni
Az amerikai közvetítő volt a célpont?

Az izraeli rendőrség szóvivője elmondta, hogy az elkövető a szögeket és fémdarabokat tartalmazó robbanószerkezetet a Dávid király úti David Citadel hotel, a volt Hilton közelében található védett átjáróban robbantotta fel. Mint a Reuters utalt rá, a merénylet színhelyétől alig néhány méterre található az a szálloda is, amelyben Anthony Zinni amerikai közel-keleti megbízott szállt meg.

A Hamasz folytatja

Ahmed Jaszin sejk, a Hamász szellemi vezetője az ABC spanyol napilapban szerdán megjelent interjújában elutasította, hogy leállítsák az Izrael-ellenes akciókat, amíg véget nem ér a palesztin területek megszállása. "A Hamász nem veszi tudomásul, hogy a Palesztin Hatóság rendkívüli állapotot hirdetett a Gázai övezetben és Ciszjordániában. Amíg tart a megszállás, folytatódni fognak a támadások" - hangoztatta a sejk.

Megtorlás a válasz a hétvégi merényletekre

A hét végén Jeruzsálemben két merényletet hajtottak végre palesztin szélsőségesek: a robbantásokban összesen tizenketten vesztették életüket, és közel száznyolcvanan sebesültek meg. Néhány órával később az észak-izraeli Haifában robbantotta fel magát egy öngyilkos merénylő. A támadás tizenöt halálos áldozatot követelt.

Kedd délelőtt óta az izraeli hadsereg helikopterekkel, és vadászgépekkel támadja a Gáza-övezet és Ciszjordánia több városát. Izrael azzal fenyegetett, hogy súlyos csapásokat mér a palesztinokra egészen addig, amíg Jasszer Arafat palesztin elnök maga nem lép fel a zsidó állam elleni öngyilkos merényleteket megszervező szélsőségesek ellen. Minden olyan helyet megtámadunk, ahol terroristák rejtőznek. Támadni fogunk nappal vagy éjjel, szárazföldi, légi vagy tengeri úton - mondta Raanan Gissin, Ariel Saron izraeli miniszterelnök főtanácsadója.

Nem Arafat volt a célpont

Gissin azt is közölte, hogy amikor az Arafat rámalláhi irodája melletti rendőrőrsöt rakétatalálat érte - a palesztin vezető éppen az irodában tartózkodott -, akkor nem Arafat volt a célpont, hanem 17-es Erő elnevezésű elitalakulata, amelyet az izraeli kabinet terrorista csoportnak nyilvánított. Arafat a hétfőn kezdődött izraeli támadások óta először jelent meg a nyilvánosság előtt: a CNN hírtelevízióban azt mondta, Saron nem akarja, hogy a békefolyamat elkezdődjön.