Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Azonnali cselekvést sürgetnek a klímatudósok

2001.07.12. 15:18
Azonnali cselekvésre van szükség a klímakatasztrófa elhárítására - figyelmeztetett csütörtökön az ENSZ Klímaváltozási Kormányközi Bizottságának (IPCC) elnöke. Az IPCC legújabb, hivatalosan ma megjelentetett harmadik jelentése szerint a Föld felszíni átlaghőmérséklete majdnem kétszer olyan gyorsan nő, mint korábban gondolták.
Azonnali cselekvésre van szükség a klímakatasztrófa elhárítására
A jelentés szerint - melyet közel háromezer tudós, köztük a világ legelismertebb meterológusai készítettek - a Föld átlaghőmérséklete a 21. század végére akár 5,8 fokkal is növekedhet. Ez nemcsak a tengerszintek emelkedéséhez, de szárazságokhoz, viharokhoz és egyéb kiszámíthatatlan, szélsőséges időjárási jelenségekhez vezethez.

Az ember a felelős

Dr. Robert Watson, az IPCC elnöke hangsúlyozta: egyértelműen bizonyítható, hogy a Föld felmelegedéséért az emberi tevékenység a felelős, és ezért azonnali cselekvésre van szükség. A tudósok nagyobb része elfogadja az IPCC következtetését, miszerint a klímaváltozást az ember által az atmoszférába juttatott, úgynevezett üvegházgázok - elsősorban a széndioxid - okozzák.

Míg Watson hírügynökségeknek nyilatkozva elismerte, hogy a tudományos világban vannak kételyek is az elmélettel kapcsolatban, ez szerinte nem lehet ok a tétlenségre. "Lehet, hogy túlbecsüljük az emberi tevékenység hatását, de az is lehet, hogy alábecsüljük" - mondta. Watson arra utalt, hogy az Egyesült Államok korábban kilépett az üvegházgázok kibocsátásának korlátozásáról szóló kiotói egyezményből, és azóta sem javasolt semmilyen alternatívát.

Amerika nem kér Kiotóból

George W. Bush amerikai elnök szerint az egyezmény igazságtalan, mert felmenti a kibocsátás-csökkentés alól a szennyezésben elsőligás Kínát és Indiát, és megkérdőjelezte tudományos megalapozottságát. Bush szerint Kiotó megvalósítása rossz hatással volna a gyengélkedő amerikai gazdaságra is. Az Amerikai Tudományos Akadémia egyébként júniusi jelentésében az IPCC-vel hasonló következtetésre jutott.

Ipari támogatás a kiotói egyezménynek
Negyven befolyásos európai és japán vállalati vezető bíztatta kedden Brüsszelt és Tokiót, hogy tartsanak ki a kiotói egyezmény mellett annak ellenére, hogy az Egyesült Államok elutasította azt - jelentette a Reuters. Az üzleti világnak átlátható, egyértelmű keretszabályozásra van szüksége a környezetvédelem terén - mondta a belga Societe Generale Belgique alelnöke. "Az üzleti világ szerint egy globális környezetvédelmi egyezmény híján a vállalatoknak szerteágazó követelményeknek kell megfelelniük, ami viszont nem tesz jót a növekedésnek" - mondta Etienne Davignon. A vállalatok közt olyan óriások is megtalálhatóak, mint a Volkswagen, a Deutsche Telekom vagy a Sony.

Még próbálkoznak

Bár a jelentés tartalmát már korábban ismertették, formális megjelenését azért időzítették mostanra, mert a jövő héten több mint 150 ország képviselői találkoznak, hogy megpróbálják megmenteni az amerikai elutasítás miatt zátonyra futott kiotói egyezményt. Európai tisztviselők korábbi nyilatkozatai szerint nem elképzelhetetlen, hogy engedményeket tesznek az Egyesült Államok felé, hogy "visszacsalogassák" a megállapodásba.

Amerika részvétele nem csak azért fontos, mert az összkibocsátás negyedével ez az ország a legnagyobb szennyező, hanem azért is, mert Washington nélkül Japán és Ausztrália sem akarja ratifikálni az egyezményt. Nélkülük az Európai Unió - melynek országai egyébként még maguk sem írtak alá - egyedül marad.

"Mindenképpen jó lenne, ha az amerikaiak visszajönnének" - mondja Takács Gábor, az Energia Klub szakértője. Takács ugyanakkor elismeri, hogy Washington is kényszerpályán mozog: a klímatárgyalások annyira elhúzódtak, hogy Amerika ma már semmiképpen nem tudná teljesíteni az egyezményben foglaltakat. Ezért elképzelhető, hogy az Egyesült Államok esetleg később "száll be" - mondja. Takács egyébként úgy érzi, mintha Washington álláspontja is enyhülne valamelyest, de hozzáteszi: "nem kéne tovább puhítani a dolgot, Kiotó már így is eléggé az".