Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-5 °C
1 °C

Az ENSZ szerint megállítható a klímaváltozás

2001.03.06. 11:35
A klímaváltozás vezető szakértői világszerte egyetértetek abban, hogy a globális felmelegedés megállítható. Ez elé egyetlen tényező emel akadályt: a politikai akarat világméretű hiánya - tartalmazza a hétfőn napvilágra került ENSZ-jelentés, amit az Accrában megrendezésre került kongresszus után hoztak nyilvánosságra. Nemcsak a termelésben, de az energiafogyasztásban is vannak már energiatakarékos technikák. Ezek bevezetése, használata széles körben létfontosságú lehet.
A jelentés elmondja, hogy gyakorlatilag minden ahhoz szükséges technológia a kormányok rendelkezésére áll, ami az energiatermelést és annak felhasználását modernizálná, ,,zölddé" változtatná. A szakértők sötét képet festenek a jelenlegi helyzetről, de hozzáteszik: az nem reménytelen. Megfelelő energiatermelés esetén, szél és vízerőművek tömeges használatával visszaszorulnának azok az erőművek, melyek felelősek a világ széndioxid-kibocsátásának legnagyobb részéért.

A harmadik jelentés már ,,bizakodó"

A kérdéses tanulmány a harmadik az IPCC (Klímaváltozási Kormányközi Bizottság) által készített jelentések sorában. Az első - nagy port felkavaró - jelentés az ember szerepét elemezte a klímaváltozásban és 5,8 fokra emelte az átlagos hőmérséklet-növekedés maximumát a következő száz évben. A második apokaliptikus képet prognosztizált arról, hogy milyen hatásai lehetnek a klímaváltozásnak világszerte.

Az első két IPCC-jelentés
Sanghaj, január: A Föld jóval gyorsabban melegszik, mint azt korábban sejtették, az elkövetkező szát évben akár 5,8 celsius fokkal. Ebben komoly szerepe van az emberi tényezőnek - bizonyították.

Cikkünk: A vártnál gyorsabb a klímaváltozás

Genf, február: Kijelenti, hogy ha az üvegházgázok kibocsátásának növekedését nem állítják meg, majd nem csökkentik, akkor a bolygó sohasem látott áradások, terjedő járványok és szociális káosz színhelye lesz.

Cikkünk: Apokaliptikus ENSZ-jóslat a klímaváltozásról

A jelentésen dolgozók kijelentették: az üvegházgázok emissziójának csökkentése sokkal olcsóbb lenne ma, mint azt egykor hitték, és amennyibe az egy-két évtized múlva kerülne. A beruházások 2020-ra megtérülnének, tekintve az takarékos energiafelhesználásban rejlő profitot. Bár hozzá kell tenni, hogy éppen az energiatakarékosság az, amit az energiatermelők el akarnak kerülni.

Az jelentés azután került napvilágra, hogy a világ vezető országainak környzetvédelmi miniszterei találkoztak Triesztben, hogy ratifikálják a 1997-es paktumot a légszennyezés csökkentéséről. ,,A legtöbb modell szerint stabilizálható, majd csökkenthető lenne a széndioxidszint a következő száz évben" - tartalmazza továbbá a jelentés.

,,Drasztikus lépésekre lesz szükség"

"Egyetértünk az IPCC-vel. Régóta tudjuk, hogy létezik klímaváltozás, de mostanra már elmérgesedett a dolog" - figyelmeztetett az Index megkeresésére Ámon Ada, az Energia Klub szakértője. ,,Most már drasztikus lépésekre lesz szükség. Nemcsak az energiatermelésben, de a fogyasztásban is megvannak már azok a technikák, melyek energiatakarékosak. Ezeket kell bevezetni világszerte". Az IPCC-csoport azonban nem ennyire borúlátó: meglátásuk szerint a változtatásokat ,,lépésről-lépésre" kell végrehajtani.

Az IPCC első két jelentése együttesen apokaliptikus képet festettek a jelenlegi helyzetről. Ezek betetőzés ez a harmadik jelentés, melyben hosszan és kimerítően tárgyalja a tudóscsoport, milyen lépések szükségesek. Kijelentik: minden feltétel adott ahhoz, hogy gátat szabjunk a várható természeti katasztrófák sorozatának, mindössze a politikai akaraton múlik.  • Vennék
  • Hírek