Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Japán egyelőre nem kér a klímaegyezményből

2001.07.17. 18:56
Továbbra is bizonytalan Japán részvétele a kiotói egyezményben, derült ki a bonni klímakonferencia keddi, második napján. A japán környezetvédelmi miniszter szerint országa csak az egyezmény részleteiről akar tárgyalni, a ratifikálásról csak később, vélhetően októberben dönt. Környezetvédő szervezetek szerint akkor már késő lenne, az egyezmény megvalósítása így is késésben van.
Miután az Egyesült Államok nemrég közölte, hogy nem fogja aláírni az üvegházgázok kibocsátásáról szóló kiotói egyezményt, Japán részvétele kulcsfontosságúvá vált. Az Európai Unió egyedül ugyanis hiába ratifikálja a protokolt, az csak akkor léphet életbe, ha az összkibocsátás legalább 55 százalékáért felelős országok mind aláírtak. Japán azonban októberig halasztaná a döntést, addig csak a megvalósítás részleteiről tárgyalna - derült ki a Bonnban megrendezett klímaügyi konferencia második napján. A konferencia célja, hogy a kiotói egyezmény megvalósításának részleteit tisztázza.

Koidzumi japán kormányfő környezetvédelmi minisztere húzódozása ellenére azt mondta, hogy Japán szeretné, ha a kiotói megállapodás 2002-re hatályba lépne, de ehhez "nagyobb rugalmasságot" vár el európai partnereitől.

Nyomul a Greenpeace
A Greenpeace környezetvédő szervezet két brit aktivistája látványos akciót hajtott végre Torontóban. Felmásztak a több mint 550 méter magas Tű-toronyra és ott kifeszítettek egy transzparenst, amely Kanadát és Bush, amerikai elnököt a legfőbb klímagyilkosnak nevezi. A két aktivista négy órán át mászott fölfelé, hogy 340 méteres magasságban közzé tegye véleményét.

(RTL online)

Japán kedden - Ausztráliával és Kanadával együtt - olyan javaslatot terjesztette elő, melynek értelmében erőteljesebben figyelembe vennék az erdőségek széndioxid-elnyelő hatását, vagy gyakorlatilag kisebb mértékben kellene csökkenteniük valódi üvegházgáz-kibocsátásukat. Klímaszakértők azonban arra figyelmeztettek, hogy a kiotói egyezmény már így is túl sok ilyen engedményt tartalmaz, és a további "puhítás" teljesen értelmetlenné tenné.

"Ha a japán kormány nem ratifikálja az egyezményt, a klímaváltozás elleni fellépés esélye elvész" - mondta a Föld Barátai nevű zöldszervezet szóvivője. "Japán nem érti az ügy sürgősségét."

Bush offenzívában

George W. Bush amerikai elnök még hétfőn este ismét kijelentette, hogy nem támogatja a kiotói egyezmény szellemét, mert szerinte az igazságtalan, kijelentései tudományosan nem megalapozottak, és ártana az amerikai gazdaságnak is. Bush közölte, hogy továbbra is nyitott a tárgyalásra.

A hatékonyság a kulcsszó

Az elnök érvelését cáfolta a Természetvédelmi Világalap (WWF), rámutatva arra, hogy a szennyező hőerőművek bezárása nem feltétlenül okozna kárt az amerikai gazdaságnak, hiszen az alternatív energiaforrások használata takarékossághoz és nagyobb hatékonysághoz vezethet. A Föld Barátai nevű szervezet hasonló tartalmú tanulmányt tett közzé: felmérésük szerint az atomenergia használata nem feltétlenül oldja meg a problémákat, mert a nukleáris energiát használó országok energiafogyasztása általában igen kevéssé hatékony. Sok atomenergiára támaszkodó ország a legnagyobb széndioxid-kibocsátók közt van.