Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

Versenyfutás a klímaváltozással

2001.07.16. 16:53
Bonnban hétfőn megkezdődött a klímavédelmi értekezlet újabb ülése. Miután az Egyesült Államok nemrég gyakorlatilag felmondta az üvegházgázok kibocsátásáról szóló kiotói egyezményt, a hangsúly most azon van, hogy a húzódozó Japánt sikerüljön meggyőzni, ne kövesse Washington példáját.
Hétfőn délután Bonnban 180 ország küldötteinek részvételével megkezdődött a nemzetközi klímavédelmi értekezlet újabb ülése. A fórum célja az úgynevezett üvegházgázok légkörbe juttatásának mérséklése. A tudósok szerint ezek a gázok - elsősorban a széndioxid - klímaváltozást idéznek elő, és az évszázad végére akár 5,8 fokkal is megemelhetik a Föld felszíni átlaghőmérsékletét.

A klímaváltozásról bővebben itt olvashatunk.

Miért fontos Japán?
Azért, mert az Európai Unió és szövetségesei (főleg a csatlakozásra váró országok) az összkibocsátásnak csak 49,5 százalékát adják. Ahhoz, hogy az egyezmény életbe lépjen, legalább 55 "százaléknyi" országnak alá kell írnia. Az Egyesült Államok 26 százalékot ad a képlethez, vagyis itt jön a képbe Japán 8,5 százaléka. A szintén nagy szennyező Kínát és Indiánt gyakorlatilag felmenti a kiotói szerződés - egyébként épp ez az egyik ok, amiért George W. Bush közölte, nem kér az egészből.

Japánon a zöldek szeme

A kibocsátás-csökkentést szabályozó kiotói egyezmény azonban válságba jutott, mert az Egyesült Államok - a legnagyobb szennyező - nemrég bejelentette, hogy nem kívánja ratifikálni azt. Az egyezmény fő résztvevői közül Japán is ingadozik, egyedül az Európai Unió elkötelezett a kérdésben. Környezetvédők szerint egyébként még Kiotó sem elég radikális, "mindössze" átlagosan 5,2 százalékos kibocsátás-csökkentést ír elő az 1990-es értékekhez képest.

"Reméljük, hogy meg lehet győzni a japánokat, hogy csatlakozzanak" - mondta az Indexnek a Föld Barátai nevű, a tárgyalásokban aktívan részt vevő zöld szervezet szóvivője. "Ha igaz, hogy Japán el akarja halasztani a döntést októberig (a következő tárgyalási fordulóig - a szerk.), akkor kifutunk az időből" - mondta.

Európa enged?

A konferencia mai megnyitóján Jan Pronk holland környezetvédelmi miniszter a nézetkülönbségek elsimítására szólított fel. A tárgyalások egyelőre szakértői szinten folynak, a miniszterek csütörtökön ülnek tárgyalóasztalhoz. Brüsszeli környezetvédelmi források szerint Európa hajlik arra, hogy valamilyen engedményt tegyen az Egyesült Államoknak, és ezzel "csalogassa vissza" az egyezmény aláíró közé. Mások szerint az Európai Unió egyedül is hajlandó megkezdeni Kiotó végrehajtását.

A klímaváltozás kiszámíthatatlan és szélsőséges időjárási jelenségeket is hozhat

"Nonszensz" - kommentálta az előbbi spekulációt egy résztvevő. "Pont arról van szó, hogy az amerikaiak semmilyen kötelező kibocsátás-csökkentést nem hajlandóak vállalni."

A konferencián az egyezmény végrehajtásának pontos módozatairól is szó lesz: a kibocsátásbörzéről, ami lehetővé teszi, hogy egyes rosszabbul teljesítő országok helyett jó pénzért mások vállalják a csökkentést; az úgynevezett "nyelőkről", vagyis erdőkről, mezőkről, amelyek elraktározzák magukban a széndioxidot.