Mátyás
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Kiborultak a kolozsvári magyar oktatók kizárása miatt

2006.11.28. 16:24
Kizárták a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) oktatói testületéből a magyar feliratok kifüggesztéséért küzdő Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB) két vezetőjét. A lépést több magyar szervezet és Tabajdi Csaba európai parlamenti képviselő is elítélte.

"A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) megdöbbenéssel értesült a kolozsvári BBTE szenátusának tegnapi döntéséről, amellyel eltávolították az intézményből azt a két magyar oktatót, akik magyar nyelvű feliratok kifüggesztéséért küzdöttek" - közölte az Indexszel a HÖOK elnöke, Ekler Gergely kedden.

HÖOK: Vegyék vissza a kizárt oktatókat!

"Értetlenül és szomorúan állunk a tény előtt, hogy egy, az Európai Unióhoz csatlakozni szándékozó, magát európai demokráciának, egyáltalán európainak tartó országban előfordulhat az, ami tegnap Kolozsvárott történt. Ezúton felszólítjuk a BBTE szenátusát, hogy semmisítse meg a 2006. november 27-én hozott, a két magyar oktató kizárásáról rendelkező döntését, s kérjen bocsánatot az érintettektől" - követeli Ekler.

"Egyúttal az európai hallgatói szervezethez, az ESIB-hez fordulunk azzal a céllal, hogy a lehető legszélesebb és legmagasabb körben képviselje a két magyar oktató ügyét, s segítsen abban, hogy megfelelő tájékoztatást kapjon az európai közvélemény" - hangsúlyozza a HÖOK közleménye.

Tabajdi felháborodott


Felháborítónak tartja és a leghatározottabban elítéli Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője, az EP úgynevezett nemzeti kisebbségügyi frakcióközi csoportjának elnöke, hogy Hantz Pétert és Kovács Lehelt kirúgták a BBTE-ről.

A csoport nevében hétfőn Brüsszelben kiadott közleményben - amelyet az MTI idéz - Tabajdi leszögezte: Hantz Pétert és Kovács Lehelt szélsőségességgel és fizikai erőszakkal vádolni képtelenség, mikor a BKB tagjai mindössze az egyetem egy már érvényben lévő határozatának kívántak érvényt szerezni, és az uralkodó tarthatatlan helyzetre akartak rávilágítani múlt heti akciójukkal.

Tabajdi felszólította az egyetem Szenátusát, hogy mihamarabb tárgyalja újra az elbocsátott oktatók ügyét, és vegye vissza Hantz Pétert és Kovács Lehelt, és kérte a román kormányfő, Calin-Popescu Tariceanu, és Markó Béla RMDSZ elnök, miniszterelnök-helyettes határozott fellépését. Tabajdi nagyon rossz jelnek tartja, ha Románia így fog viselkedni, miközben Románia biztosa a többnyelvűségért lesz felelős.

Az MVSZ botrányosnak tartja az ügyet

A Magyarok Világszövetsége (MVSZ) szintén kiállt a kolozsvári egyetem Bolyai Kezdeményező Bizottsága (BKB) mellett, és támogatja annak törekvéseit - erről az Országos Sajtószolgálat útján az MVSZ számolt be.

Hantz Péter, az egyik kizárt oktató az elmúlt héten arról tájékoztatta az Indexet, hogy a BKB által kirakott magyar nyelvű feliratokat eltüntették a Babes-Bolyai Egyetemről. A kémiai kar épületében (ez volt egykor a Bolyai Egyetem székhelye) minden "Dohányozni tilos!" táblát levettek, a filológiai karon a "Magyar Irodalomelméleti Tanszék" felirat kivételével az összeset eltávolították.

Hantzot - tudtuk meg tőle - az épület kapusa karon ragadta és megpróbálta kidobni az egyetemről. Hantz ekkor közölte vele: "akár el is törheti a karomat, nem megyek ki, amíg nem végzek a táblák nyomának fényképezésével".

Sztrájk lesz a magyar tagozaton?

A szintén frissen kizárt Kovács Lehel - az MTI-nek - úgy vélte, hogy ezek után az események felgyorsulása várható, hiszen a magyar oktatók közül egyre többen támogatják a radikális fellépéseket. Nem tartja kizártnak azt sem, hogy a magyar tagozat egy része sztrájkba kezdjen vagy tüntetést kezdeményezzen.

Az adjunktus szerint mindezért az egyetem román vezetősége a hibás. Hozzátette, ügyvédjeik megvizsgálják az egyetemi szenátus határozatát, és ha a román munkatörvénykönyv előírásai szerint támadhatónak találják, bírósághoz fordulnak.

A magyar rektor-helyettes is elhibázottnak tartja a döntést

Elhibázottnak tartja a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) szenátusának két magyar oktató eltávolításáról szóló döntését Salat Levente, az egyetem magyar tagozatát vezető rektor-helyettese, aki úgy véli, hogy a Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB) által alkalmazott eszközök sem járulnak hozzá a mindenki számára elfogadható megoldásokhoz.

Az egyetem legfőbb döntéshozó testülete, a szenátus ezen a napon olyan döntést hozott, amely felhatalmazta Nicolae Bocsan rektort: bocsássa el Hantz Pétert és Kovács Lehelt, azt a két adjunktust, aki a Bolyai kezdeményező bizottság alelnökeként a valós többnyelvűségért, az önálló tanszékek létrehozásáért, valamint az önálló Bolyai magyar egyetem visszaállításáért folytatott kampányt.

A két magyar rektor-helyettes tiltakozott

A két rektorhelyettes, Salat Levente és Nagy László az említett döntés után írásos tiltakozást juttatott el az egyetem rektorához. Ebben egyebek között ügyrendi kifogásokat is megfogalmaztak a kizárásról szóló határozattal kapcsolatban. Kérték, hogy e kérdést a rektor haladéktalanul tűzze újra napirendre egy rendkívüli szenátusi ülés keretében.

Salat Levente az MTI-nek elmondta: bár a BKB képviselői legitim célokat követnek, az ezek eléréséhez alkalmazott eszközeik elhibázottak, nem járulnak hozzá a problémák mindenki számára elfogadható megoldásához.

Út a kizárásig

Hantz Péter és Kovács Lehel adjunktusok kizárásáról a döntést a BBTE 110 tagú, legmagasabb szintű döntéshozó testülete (szenátus) hozta meg hétfőn elsöprő többséggel, mindössze kilenc ellenszavazattal. Az egyetem közleménye szerint az említett szankciót helyeselte a szenátusban helyet foglaló magyar oktatók többsége is.

A közlemény megállapítja, hogy Hantz Péter és Kovács Lehel kizárása a törvényes előírások betartásával történt. A BKB több mint egy évvel ezelőtt szállt harcba az 1959-ben megszüntetett Bolyai Egyetem visszaállításáért, illetve azért, hogy a most működő egyetemen hozzanak létre önálló magyar karokat. Tagjai kifogásolták, hogy a kolozsvári állami egyetemen nincsenek magyar feliratok. Ezért a múlt héten Hantz Péter magyar feliratú táblákat helyezett el az intézmény több épületében is, ezeket viszont hamar eltávolították a portások. Az egyetem irányítói törvénytelennek minősítették az akciót, és feljelentést tettek a rendőrségen.

A három - román, magyar és német - tannyelvű állami egyetem vezetősége a menesztést azzal indokolja, hogy a két oktató szerintük folyamatosan hazugságokat terjesztett a felsőoktatási intézményről, emellett állítólag az etnikumok közötti ellenséges magatartásra és az Európai Unió értékrendje ellen bujtogattak.

Azt is a kizártak szemére vetették, hogy "becsületsértően nyilatkoztak", amikor "javíthatatlan nacionalistáknak" minősítették a kolozsvári egyetem oktatóit. Cristina Nistor, a BBTE szóvivője az MTI kérdésére válaszolva kifejtette, hogy a hétfői szenátusi határozat nyomán a két oktatónak felbontják a munkaszerződését. A döntés végleges.