Béla
13 °C
27 °C

A kommandósok már Irakban vannak

2003.03.04. 11:56
Az amerikai, ausztrál és brit különleges erők több ezer tagja működik már iraki területen - írta keddi számában a londoni The Daily Telegraph. A lap szerint még az öbölháború idején is csak azután hatoltak be a brit elitcsapatok iraki területre, hogy elkezdődött a a szárazföldi beavatkozás.
A csapatok telepítése azt jelzi, hogy a háború lényegében elkezdődött, bár az Egyesült Államok és Nagy-Britannia még dolgozik azon, hogy megszerezze az ENSZ Biztonsági Tanácsának jóváhagyását egy újabb, az erőszak Irak elleni alkalmazását lehetővé tevő határozathoz - olvasható a napilapban.

A szóban forgó erők jelentős részét képezi az amerikai és ausztrál különleges egységek több mint 4000 katonája. Brit részről az SAS (Special Air Service, különleges légi szolgálat) eliterőinek mintegy 240 embere és több mint százfőnyi támogató egység tartózkodik Irak különböző területein. Az ország déli és nyugati részén a tevékenység mértéke eddig példa nélküli a lap szerint: az 1991-es öbölháború idején az SAS nem hatolt be Irakba addig, amíg a szárazföldi beavatkozás el nem kezdődött.

A különleges erők tetszésük szerint járnak ki-be iraki területen. Feladatuk az olajkutak figyelése Bagdadtól nyugatra és északra, amelyeket az irakiak felgyújthatnak a szövetségesek támadása esetén. A különleges erők Irakon belüli jelenlegi akciói időben egybeesnek a légitámadások intenzívebbé válásával.

Az SAS elsődleges feladata az iraki csapatok pozíciójának, mozgásának figyelése és annak helyszíni ellenőrzése, hogy a műholdas fényképeken látható célpontok valódiak-e. Ezek az egységek keresnek az ország délnyugati részén olyan helyeket, ahol hadifogolytáborok létesíthetők a magukat megadó iraki katonák elhelyezésére - írja a lap.