Benedek
-4 °C
5 °C

Leváltották a kirgiz belügyminisztert

2006.11.06. 15:58
Bakijev kirgiz elnök leváltotta a belügyminisztert, és Szuvanalijevet nevezte ki a helyére, ezzel próbált időt nyerni, mivel az új miniszter személyét tisztelet övezi az ellenzéki oldalon is. Közben több ezres tömeg a kormány székháza előtt tüntetve az elnök leváltását követeli, mert választási ígéretei ellenére elmaradt az alkotmány módosítása.

Kurmanbek Bakijev kirgiz elnök hétfőn leváltotta Oszmonali Guronov belügyminisztert, és Omurbek Szuvanalijev személyében új tárcavezetőt nevezett ki helyére.

A személycsere hátterében a kormányépület előtt zajló több ezres tömegtüntetés áll, amelynek résztvevői az államfő lemondását követelik, amit azzal indokolnak, hogy Bakijev nem tartotta be a tavalyi kampányban tett ígéreteit, és nem vezette be a demokráciát célzó reformokat, írja a BBC.

Az ellenzék szerint az elnök politikai patthelyzetet okoz az országban azzal, hogy nem terjesztette a parlament elé az új alkotmány tervezetét, ezért most azt követelik Bakijevtől, hogy hajtson végre alkotmányos reformot, kurtítsa meg az elnöki jogosítványokat, és terjessze ki a parlament és a kormány hatáskörét.

Időt akart nyerni

A belügyminiszter leváltását és utóda kinevezését Bakijev egyik munkatársa közölte a tüntetőkkel. Megjelent előttük személyesen az új belügyminiszter is, aki kijelentette, hogy a karhatalom nem fog lőni rájuk. Elmondta, hogy hamarosan megkezdődnek a tárgyalások a hatalom és az ellenzék képviselői között, mert „a politikai követelésekre politikai megoldást kell találni”.

Szuvanalijev személyét tisztelet övezi az ellenzéki oldalon is, így kinevezésével ez elnök valószínűleg csak időt akart nyerni, írja a Reuters. Bakijev egyébként már korábban beleegyezett, hogy tárgyaljon az ellenzéki parlamenti képviselőkkel, miután öt napja a parlament előtti téren zajló állandó tömegtüntetéseken követelik lemondását.

Megszüntették a kordont

Az ellenzék állítása szerint az államfői hivatalnak és a kormánynak egyaránt helyet adó épületet, a Fehér Házat védő rendőrök átálltak a tüntetők oldalára, más hírek szerint viszont csak a kordont szüntették meg, és a közelben rendezik soraikat. Az épület előtti udvaron, a kerítésen belül a Nemzeti Gárda több száz fős alakulata tartózkodik.

A tömeg kezdetben hétfőn is a Fehér Ház közelében fekvő parlament előtt tüntetett, de később átvonult a kormány székháza elé. Azt állítják, hogy nem akarják elfoglalni az épületet, de nem tágítanak attól a követelésüktől, hogy mondjon le az államfő. A rendőrök egy idő múlva megszüntették a kordont, és egészen a kapukig engedték a tiltakozókat, akik közül többen átmásztak a kerítésen is, és bejutottak az épület udvarára.

Bojkottálják a parlamentet

A 75 tagú parlament hétfőn nem volt működőképes, mert az alkotmány reformjáról szóló törvényjavaslat vitájához szükséges 51 fős minimális létszám helyett csak 42 honatya volt jelen, a többiek bojkottálják a parlamentet. Korábbi ígérete ellenére az elnök sem jelent meg, ahol az alkotmánymódosításokat eredetileg személyesen akarta a képviselőknek bemutatni. A parlament ülését ezután csütörtökig elnapolták.

Az alkotmánymódosítás szövegét hivatalosan még nem hozták nyilvánosságra, de Adahan Madumarov államtitkár jelezte, hogy a tervezet korlátozza az elnöknek a parlament feloszlatására vonatkozó jogát, valamint hogy a jövőben a parlamentnek és az államfőnek egyaránt hatáskörébe tartozna a kormánytagok kinevezése.

Bakijev előzőleg orosz újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy a parlamentnek kell átadni a miniszterelnök-jelölés jogát. A múlt hét végén pedig a bírálatokra reagálva kijelentette, hogy a reformokkal nem lehet annyira sietni, mint ahogy azt az ellenzék szeretné.