Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Kormányszékházat foglaltak Kirgizisztánban

2005.06.17. 13:18
Tízezer tüntető csapott össze rohamrendőrökkel és katonákkal Kirgizisztán fővárosában. A márciusban megdöntött diktatúrát követő ideiglenes kormányzat kizárt egy népszerű üzletembert az elnökválasztás jelöltjei közül. A jelölt hívei rövid időre elfoglalták a kormány székházát is.

Ellenzéki tüntetők szállták meg a kormány épületét Kirgizisztán fővárosában, Biskekben. A kétezres tömeg Kurmanbek Bakijev kazah származású üzletember-elnökjelölt kizárása ellen tiltakozott.

Elüldözték az őröket

Bakijev a kirgiz hatóságok szerint kazah állampolgár, így nem indulhat a választásokon. Hívei pénteken tiltakozó akcióba kezdtek, és megrohanták a kormány székházát. A tömeg szabályosan félresöpörte az ellenállást nem tanúsító 60 rendőrt és 20 nemzeti gárdistát, akik az épületben teljesítettek szolgálatot. A kormánytisztviselők elmenekültek az épületből.

Időközben a székház előtti téren is tízezer főre duzzadt a tömeg. A rendőrség lezárta a teret az épület körül, majd ezer rohamrendőr és katona gumibotokkal és könnygázzal felfegyverkezve visszafoglalta a székházat.

Csak a levegőbe lőttek

Itt-ott verekedések alakultak ki az intézkedő rendőrök és a tüntetők között, a tömegből köveket hajigáltak a karhatalmi erőkre. Két rendőr megsérült. Iszmail Iszakov ügyvivő védelmi és Murat Szutalinov ügyvivő belügyminiszter hangsúlyozta, hogy lőfegyvert nem alkalmaztak a karhatalmi erők. Szemtanúk szerint a rendőrök használtak ugyan lőfegyvert, de nem a tüntetőkre, hanem a levegőbe lőttek.

Körülbelül 500 tüntető később újra összeverődött a város főútján, nem messze a kormányépülettől, kifütyülve és gúnyolva az ott elvonuló rendőröket.

Kazah jelölt

A központi választási bizottság elnöke, Tujgunali Andraimov kijelentette, hogy a lezajlott tüntetés és székházfoglalás nem változtat a testület azon álláspontján, hogy Bariktabaszov nem indulhat az elnökválasztáson. Mint mondta, dokumentumok vannak a birtokában, amelyek bizonyítják, hogy Bariktabaszov kazah állampolgársággal is rendelkezik, márpedig a kirgiz választójogi törvény értelmében csak kirgiz állampolgárok pályázhatnak az államfő posztjára.

Kirgizisztánban március 24-én a választási csalások miatti spontán tömegtüntetések döntötték meg az országot tizenöt éve diktatórikus módszerekkel uralo Aszkar Akajev hatalmát. Az ellenzék szervezetlensége és megosztottsága miatt továbbra is képlékeny a politikai helyzet.