Szabolcs
20 °C
35 °C

Hónapok óta készültek az erőszakra Koszovóban

2004.03.19. 15:57
Az albánok legyilkolását követelték a szerb kormány felhívására összegyűlt tüntetők Belgrádban. Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő szerint az albán lázongók célja a szerb kormány lejáratása lehetett a nacionalista érzelmek felkorbácsolásával. Az ENSZ munkatársai már hónapokkal ezelőtt a koszovói helyzet radikalizálódásáról szóló jelentéseket küldtek, figyelmeztetéseik azonban a világszervezet központjába már nem jutottak el - értesült az Index.
Az albánok legyilkolását követelte több ezres tömeg nem sokkal dél előtt a szerb kormány belgrádi székhelye előtt. A tiltakozók a kormány által délre meghirdetett demonstrációra érkeztek. A kormány tagjai délben csatlakoztak a nem sokkal korábban még a "Koszovó Szerbia" jelszót skandáló tömeghez.

"Hazudik" a NATO, amikor etnikai összecsapásokról beszél, mert Koszovóban "szerbellenes pogrom" zajlik - jelentette ki az összegyült tömegnek Arnfilohije metropolita, a szerb ortodox egyház egyik vezetője. Az egyházi méltóság szerint Koszovó elvesztése az lenne a szerbeknek, ami Jeruzsálem elvesztése lenne a zsidóságnak. A tüntetésen tízezernél is többen vettek részt. A tüntetők között sok középiskolás volt, akiket a tanintézmények szervezetten vittek a térre.

Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő szerint Kostunica kormányának és a koszovói albán vezetőknek is meg kellene akadályozni a nacionalizmus előretörését. Az albánok célja szerinte Milosevics szocialistáinak támogatásával létrejött, nacionalista elkötelezettségű kormány lejáratása lehet a koszovói vérengzésekkel. A szakértő szerint a lázongók jól megtervezett akciójukkal a függetlenség elismerésére próbálják kényszeríteni az ENSZ-t.
Bővebben>>

Orvlövészekre vadásznak

Tekintse meg képeinket!
Erőteljesebb rendteremtésbe kezdett a NATO is. A békefenntartó alakulatok katonái pénteken több Kosovska Mitrovica-i lakótömbben is razziát tartott, orvlövészek után kutatva.

Újságírók elmondása szerint mintegy tizenöt francia páncélozott szállítójármű torlaszolta el a szerb és albán városrészeket elválasztó folyón átívelő hidat. Az állig felfegyverezett békefenntartók megkezdték három épület átfésülését és lőállásokat foglaltak el a háztetőkön.

Megérkezett a koszovói békefenntartó-misszió megerősítésére küldött brit erősítés első százötven fős csoportja Pristinába - jelentette a Beta. A fennmaradó hatszáz brit kommandós három napon belül érkezik meg a tartományba. A britek mellett Franciaország és Németország is jelezte, hogy kész újabb négy-, illetve hatszáz katonát küldeni a tartományba.
Bővebben>>

Folytatódó erőszak

A forrongó tartományban csütörtök éjszaka is folytatódtak az összecsapások, az összetűzéseknek immár harmincegy halálos áldozata van. A NATO déli szárnyának főparancsnoka szerint az albánok akciói megtervezettnek tűnnek, azonos minta szerint zajlanak le.
Bővebben>>

A lázongók több házat felgyújtottak Svinjare feluban, Pristinától északra. Az ENSZ rendőrsége szerint azonban nyugodtabb a helyzet, mint csütörtökön, amikor az albán tüntetők tartományszerte tizenöt ortodox templomot gyújtottak fel.

Az éjszakai zavargások után a B92 rádió értesülései szerint Pristinában nyugodt a helyzet. A tartomány fővárosából és a közeli Obilicsból a KFOR pristinai bázisára menekítették a szerb lakosságot. A belgrádi rádióadó jelentése szerint az evakuálást a helyi lakosság a tartomány nemzetiségek közötti felosztásának jeleként értékelte.

Szépítették a jelentéseket

Klikk a képre!
A tervezettségre utal az is, hogy az Index a koszovói ENSZ-alkalmazottaktól származó értesülései szerint már januártól többször is figyelmeztették a világszervezetet a fokozódó feszültségre. Értesüléseink szerint azonban a negatív kicsengésű jelentéseket lesöpörték az asztalról, csakis a helyzet normalizálódására utaló beszámolók jutottak el a világszervezet vezetéséhez.

Úgy tudjuk, az ENSZ helyi alkalmazottai már hónapokkal ezelőtt megpróbálták figyelmeztetni az ország közigazgatási felépítésére csillagászati összegeket áldozó világszervezet felelőseit a radikalizálódás lehetőségére, ám a negatív tartalmú részeket a jelentésekből rendre kivágták.

Nem ülnek fel a provokációnak

A szerb kormány mindeközben attól tart, hogy az erőszak Koszovóból átterjedhet a szintén albán többségű, de szerb ellenőrzés alatt álló Kosmet tartományba is. Dragan Jocsics szerb belügyminiszter szerint "támadások és incidensek is előfordulhatnak Dél-Szerbiában", melyek célja a szerb rendőri erők figyelmének elterelése az albán többségű területekről. "Nem fogunk felülni a provokációnak" - jelentette ki Jocsics a szerb állami televíziónak adott nyilatkozatában.