Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Nacionalizmuspróbát tartottak az albánok

2004.03.19. 14:15
"Már jó ideje készen állt" a koszovói zavargások terve - jelentette ki a NATO egyik koszovói parancsnoka. Az Index értesülései szerint az ENSZ terepmunkát végző alkalmazottai már januárban figyelmeztettek a helyzet radikalizálódására. Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő szerint az albánok Kostunica kormányának lejáratására és a függetlenségre törekednek. Ezt azonban "etnikai tisztogatásokkal" nem érhetik el.
Hónapok óta készülhettek az erőszakra Koszovóban. A támadások "összehangoltak és szervezettek, egy mintát követnek" - jelentette ki Gregory G. Johnson tengernagy, a NATO dél-európai erőinek főparancsnoka Pristinában. "Már jó ideje készen állt" a Koszovó "lángba és vérbe borítását" célzó terv - jelentette ki Alberto Primiceri tábornok, az egyik Koszovóban szolgáló hadosztály parancsnoka a Corriere della Sera című olasz lapnak.

Nacionalizmuspróba

A lázongók célja részben az új kormány "tesztelése" lehet - mondta el az Indexnek Tálas Péter biztonságpolitikai elemző, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Stratégiai Védelmi Kutató Központjának vezetője. Kostunica Demokrata Pártja is erősen nacionalista elkötelezettségű, kormányának Vuk Draskovics Szerb Megújhodási Mozgalma is tagja, kormányát Milosevics szocialistái is támogatják. A nem túl kedvező nemzetközi megítélésének megváltoztatása érdekében Kostunica fő feladata a nacionalizmus megfékezése lenne.

A koszovói hírekre Szerbia több nagyvárosában is zavargások törtek ki, Nisben és Belgrádban mecseteket is felgyújtottak. Tálas értesülései szerint önkéntesek is indultak Koszovóba a szerbek védelmére. "A 'Fel Koszovóra!' még mindig hívószó a szerb belpolitikában" - mondja Tálas. A koszovói lázongók egyik célja tehát az új szerb kormány lejáratása lehet.

Nem hozhat függetlenséget az etnikai tisztogatás

A szakértő szerint a szervezettségre utal az is, hogy szerdán nagyjából azonos időben törtek ki lázongások Koszovó szinte minden részén. A két albán gyerek halála "inkább csak jó ürügy volt".

A kormány tesztelése mellett a lázadók a nemzetközi közösségre is nyomást gyakorolhatnak. Tálas szerint azonban elképzelhetetlen, hogy az ENSZ függetlenséggel jutalmazná az "etnikai tisztogatást". A szakértő szerint a koszovói albán politikusoknak kellene határozottabbnak lennie. "Az a kérdés, hogy mit kezd a nacionalizmussal a politikai vezetés" - mondta.

Kozmetikázott jelentések

Az Index koszovói ENSZ-alkalmazottaktól származó információja szerint a terepmunkát végző munkatársak már hónapokkal ezelőtt megpróbálták figyelmeztetni az ország közigazgatási felépítésére csillagászati összegeket áldozó világszervezet felelőseit a radikalizálódás lehetőségére. Értesüléseink szerint azonban a negatív kicsengésű jelentéseket lesöpörték az asztalról, csakis a helyzet normalizálódására utaló beszámolók jutottak el a világszervezet vezetéséhez.

"Kozmetikázzák" a terepen dolgozók jelentéseit - mondta Tálas az Indexnek. Hasonló eset már Boszniában is előfordult. Az ENSZ-nek és a NATO-nak is azt kell bizonyítania, hogy kezelik a helyzetet, ezért a negatívumokat törölhetik a jelentésekből. Ez ugyanakkor veszélybe sodorhatja akár a szervezetek alkalmazottait is, az ENSZ polgári személyzetét ki is kellett menekíteni Kosovska Mitrovicából - mondja Tálas.

A szakértő szerint a koszovói helyzet "közel sincs megoldva", a státuszrendezésig nem is lesz. Bár a mostani lázongások Tálas forrásai szerint nem élveznek nagy támogatottságot Koszovóban - a lázongók száma bőven százezer alatt lehet -, az ENSZ Koszovó-politikáját újra kéne gondolni.