Alfréd
-3 °C
3 °C

Gumilövedékekkel oszlatott a NATO

2004.03.18. 19:35
Szerbek házait, a polgármesteri hivatalt és egy ortodox templomot is felgyújtottak a Pristina közeli Obilicsban a lázongó albánok. A leghevesebb összecsapások helyszínén, Kosovska Mitrovicán a NATO alakulatai gumilövedékekkel verték szét a szerb városnegyedet lerohanni készülő albánokat. Belgrádban több ezres tömeg tüntetett az albánok ellen. Az ENSZ csütörtökön úgy határozott, hogy este nyolcig evakuálja misszióját Kosovska Mitrovicából.
Könnygázgránátok és gumilövedékek bevetésévvel akadályozták meg az újabb etnikai zavargásokat Kosovska Mitrovicában a NATO koszovói békefenntartóinak francia katonái. Az albánok az Ibar folyó hídján próbáltak áttörni a szerbek lakta városrészbe, hogy felgyújtsanak egy ortodox templomot.

A tömeg áttörte a rendőrség kordonját, ekkor avatkoztak be a KFOR alakulatai. A tömeget feloszlatták.

Éles lövések, gyújtogatás

Egy helyszíni tudósítás szerint éles lövedékkel leadott lövések zaja is hallható volt a városban, de nem ismeretes, hogy ezeket a lövéseket hol és kik adták le.

Caglavicában is gumilövedékekkel tudták csak megállítani a forrongó albánokat a KFOR katonái. A város szerb lakossága ellenvonulók kövekkel dobálták meg a faluba vezető utakat elálló NATO-katonákat. Az ENSZ csütörtökön úgy határozott, hogy este nyolcig evakuálja misszióját Kosovska Mitrovicából.

Az UNMIK jelentése szerint Obilicsban is felgyújtottak egy ortodox templomot, a helyi önkormányzat épületét és több szerb lakóházat. A NATO békefenntartó erői és a koszovói rendőrség páncélozott járművekkel lezárta a város központját és több tucat szerb lakost kitelepítettek a Pristinától nyolc kilométer fekvő vegyes, albán, szerb lakosságú településről.

Tömegmészárlást követeltek

Koszovó több más városában és a szerb fővárosban, Belgrádban is tömegtüntetésekvoltak délelőtt a koszovói zavargásokkal összefüggésben. Pristina központjában albánok tízezrei gyűltek egybe, és a feloszlatott albán Koszovói Felszabadítási Szervezet (UCK) újjászervezését követelték. Pecs városában is albánok ezrei vonultak az utcákra.

Belgrádban ezrek tüntettek a koszovói albánok ellen, többen az albánok lemészárlására uszítottak. A tüntetők az éjjel felgyújtották a város legrégibb, XVII. századi dzsámiját is, a tűz eloltását megakadályozták.

A dél-szerbiai tartományban nem hagyott alább az erőszak, az albánok sorra támadják meg azokat a településeket, ahol még maradtak szerbek, és egyre több ortodox vallási szentély és felbecsülhetetlen értékű középkori műtárgy válik lángok martalékává. A KFOR megakadályozta, hogy az albánok behatoljanak a tartomány északi részében fekvő Suvo Do faluban, ahol közel háromszáz szerb él. Válságos a helyzet a Pristinától délre fekvő Lipljanban: az albánok be akarnak törni egy ortodox templomba, ahol közel háromszáz környékbeli szerb lelt menedékre, finn békefenntartók oltalma alatt. A nyugat-koszovói Prizrenből és környékbeli falvakból közel száz szerbet menekítettek ki csütörtök este, s magában Prizrenben 26 szerb ház, illetve hat ortodox templom és kolostor égett le. Pristina központjában és a fővárostól északra fekvő Vucitrnban az esti órákban lángokban állt egy szerb templom.

Gregory G. Johnson tengernagy, a NATO dél-európai erőinek főparancsnoka Pristinában kijelentette, hogy a koszovói erőszakcselekmények "összehangoltak és szervezettek". Az eseményekből legalábbis arra lehet következtetni szerinte, hogy az incidensek egy mintát követnek.