Gusztáv
-4 °C
1 °C

Holttesteket és rakétákat emelnek ki a Kurszkból

2001.10.28. 14:49
Vasárnap reggelig 32 tengerész maradványait hozták ki a tavaly elsüllyedt Kurszk kamráiból. Megkezdik a szárnyas rakéták kiemelését is az orosz atom-tengeralattjáróból, valamint átvizsgálják a hajó reaktorát is.
Az orosz északi-tengeri flotta repülőgépei vasárnap elszállították a tavaly augusztusban elsüllyedt Kurszk atomtengeralattjáró hét, már azonosított tengerészének földi maradványait. A holttestek kiemelése folyamatosan történik a Murmanszk melletti Roszljakovo település dokkjában: Vasárnap reggelig 32 tengerész maradványait hozták ki a Kurszk kamráiból. Az eddigi vizsgálatok szerint a legénység tagjai túlnyomórészt gázmérgezésben vesztették életüket.

A hősi halált halt tengerészeket - hozzátartozóik kívánságának megfelelően - nem központi temetőben, hanem lakóhelyeiken helyezik örök nyugalomra.

A holttestek kiemelésével párhuzamosan vasárnap megkezdik a Kurszk Gránit típusú szárnyas rakétáinak kiemelését is. Ez a - nem veszélytelen - művelet előreláthatóan néhány napot vesz igénybe. Az elkövetkező napok feladata lesz a tengeralattjáró atomreaktorának átvizsgálása is, amely az egyik legfontosabb feladat a hajóroncs biztonságossá tétele során.

Mind a holttestek, mind a rakéták kiemelését, mind pedig az ezekkel párhuzamosan folyó, a Kurszk katasztrófának okait megállapító vizsgálatot hátráltatja a hajótestben rekedt víz és a felszabaduló mérges gázok, amelyek miatt a különleges mentőalakulatoknak speciális védőmaszkot és légző-berendezést kell viselniük.

Az orosz főügyészség egy 7 perces filmet készített a Kurszk belsejéről, amelyben Vlagyimir Usztyinov legfőbb ügyész rekonstruálja a Kurszk pusztulását a látottak alapján.

A tavaly augusztusban történt tragédiában 118 tengerész vesztette életét. A szerencsétlenség okát egyelőre csak találgatni lehet, de az ügyészség azt már gyakorlatilag kizárta az egyik lehetséges magyarázatot, hogy a Kurszk elsüllyedését az ugyancsak orosz Nagy Péter hadihajóról kilőtt, eltévedt torpedó okozta volna.