Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Pusztító olajpestishez vezet az izraeli bombázás

2006.08.03. 20:34
Csütörtökön az izraeli szárazföldi erők tizenegy dél-libanoni településen és azok környékén vettek fel állásokat, miközben több mint száz rakétát lőtt ki Izraelre a Hezbollah. Heten meghaltak a támadás következtében. Ehud Olmert izraeli miniszterelnök kijelentette: Izrael addig harcol a libanoni síita szervezet fegyveresei ellen, amíg nem vezényelnek cselekvőképes nemzetközi erőket Dél-Libanonba. A WWF földközi-tengeri olajpestisre figyelmeztet.

A Vadvédelmi Világalap (WWF) szerint környezeti katasztrófa méretét öltötte a Földközi-tenger olajszennyeződése, amiről a hét elején jelentek meg először aggasztó hírek. A libanoni Jiyeh erőmű bombázása következtében 30 ezer tonna fűtőolaj borítja a tengert, és nem zárható ki, hogy az olajszőnyeg Törökországig és Ciprusig is el fog jutni. A WWF szakértője szerint a 30 ezer tonna fűtőolaj a Földközi-tenger történelmének eddigi legnagyobb olajpestisét okozza. A libanoni erőműből kikerült nehéz fűtőolaj mérgezőbb, ragadósabb és sűrűbb a többi típusnál és emiatt nehezebb is a felszámolása, közölte csütörtökön a szervezet illetékese.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja, az UNEP által készített műhold-felvételek igazolni látszanak a WWF állításait: a 90 kilométer hosszú és 10 kilométer széles szennyeződés Libanon felől északra terjed és már mintegy tíz kilométeres szakaszon szennyezi a szír tengerpartot is. A WWF közlése szerint az olaj már elérte a Libanon északi részétől öt kilométerre lévő védett Pálma-szigetcsoportot, amely a kihalófélben lévő zöld tengeri teknősök és a védett cserepes teknősök tojásrakó helye. Érinti a szennyezés a túlhalászás miatt amúgy is megtizedelődött vörös tunahal állományt, a halikra lerakóhelyeket és a költözőmadarak pihenőhelyeit.

A környezetvédők a tisztítási munkák mihamarabbi megkezdésében reménykednek, mert- mint mondják - minden nappal csak ártalmasabb lesz a három hete terjedő szennyezés a természetre és az emberre. Az olaj idővel a tenger aljára süllyed, onnan a mérgező anyagok bekerülhetnek a táplálkozási láncba és a halakba jutva az embert is fertőzhetik.

"Tehetetlen és hasznavehetetlen" UNIFIL

Izrael addig harcol a Hezbollah libanoni síita szervezet fegyveresei ellen, amíg nem vezényelnek cselekvőképes nemzetközi erőket Dél-Libanonba, jelentette ki Ehud Olmert izraeli miniszterelnök. E nemzetközi biztonsági erőnek azonnal be kell vonulnia Libanonba, mihelyt tűzszünetet hirdetnek az izraeli hadsereg és a Hezbollah konfliktusában - mondta a Corriere della Sera című olasz lapnak adott nyilatkozatában. Csak akkor van értelme nemzetközi alakulatok bevonásának, ha azok - eltérően a jelenleg Dél-Libanonban állomásozó ENSZ-csapatoktól - tényleges katonai ütőerővel rendelkeznek, tette hozzá az izraeli miniszterelnök.

A The Times és a Financial Times című brit lapoknak adott, szintén csütörtökön megjelent interjúkban az izraeli miniszterelnök harcoló alakulatokból álló 15 ezer fős erőt jelölt meg olyanként, mint amelyik képes érvényt szerezni egy ENSZ-határozatnak. Izrael nem látna szívesen Dél-Libanonban leszerelt, nyugalmazott katonákat, akik "üdülni mennek" oda - fogalmazott Olmert. Utalt az ENSZ jelenlegi dél-libanoni megfigyelő missziójára, az UNIFIL-re, amelyet "Izraelben nem szeretnek", mert "tehetetlen és hasznavehetetlen", és képtelen volt megakadályozni akár egyetlen Izrael-ellenes támadást is. Az izraeli kormányfő értésre adta, Izraelnek nincsen semmilyen más előfeltétele a nemzetközi erővel szemben. A nemzetközi haderő összetételével kapcsolatban azt mondta, szívesen látnak brit, francia, német, olasz, török, sőt szaúdi és egyiptomi katonákat is.

Ehud Olmert közölte, a békefenntartó erőnek azonnal, késedelem nélkül kell bevonulnia Dél-Libanonba az izraeli csapatok távozása után, nem engedve meg a Hezbollahnak, hogy újraépítse állásait. "Tűzszünetet akarunk, és nem akarjuk megszállni Dél-Libanont" - hangsúlyozta az izraeli kormányfő. Egy Hezbollah-szóvivő közölte, a síita szervezet nem járul hozzá a fegyverszünethez mindaddig, amíg az összes izraeli katona el nem hagyja Libanont.

Olmert az olasz lapinterjúban azt mondta, Izrael libanoni hadműveletének az a célja, hogy az eddigiektől teljesen eltérő, új egyensúlyt hozzon létre a térségben. Olyan állapotokat akar teremteni, amelyek közepette a Hezbollah "kétszer, sőt százszor is meggondolja a jövőben", hogy támadást indítson-e izraeli területek ellen. "Nagyon közel vagyunk már e cél eléréséhez" - mondta.

Hét halott Izraelben

Csütörtökön az izraeli szárazföldi erők tizenegy dél-libanoni településen és azok környékén vettek fel állásokat a határtérségben annak a műveletnek a keretében, amely egy hét kilométer széles biztonsági zóna kialakítását célozza az izraeli-libanoni határ mentén - közölte az izraeli hadsereg, amely feltételezi, hogy a Hezbollah rakétakilövőinek mintegy negyede a szóban forgó övezetben van elrejtve.

Bejrúti biztonsági források szerint a Hezbollah gerillái harckocsi-elhárító rakétákkal, aknavetőkkel és géppisztolyokkal vették fel a harcot az előrenyomuló izraeli csapatokkal. Izraeli közlés szerint két katona elesett, s további másfél tucatnyi megsebesült a csütörtöki harcokban.

Hezbollah-fegyveresek által kilőtt rakéták hét embert megöltek, és sokat megsebesítettek csütörtök délután Izrael északi részén. A hírek szerint néhány perc alatt mintegy 100 rakéta csapódott be Maalót és Akkót települések térségében, a nap folyamán 135 rakéta érte el Izrael területét.

Az iráni elnök szerint Izrael megsemmisítése lenne "az igazi megoldás"

Ami a diplomáciai frontot illeti, a brit kormányfő derűlátóan nyilatkozott a rendezést célzó ENSZ-határozat közelgő megszületéséről. Tony Blair szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja között már minimálisak a különbségek a Libanonnal kapcsolatos határozatról, s reményét fejezte ki, hogy a dokumentumot napokon belül elfogadják.

Az iráni elnök közben kijelentette, a libanoni konfliktusra Izrael megsemmisítése lenne "az igazi megoldás". "Noha az igazi gyógyír a konfliktusra a cionista rendszer megsemmisítése lenne, előbb azonnali tűzszünetre van szükség" - mondta Mahmúd Ahmadinezsád az Iszlám Konferencia Szervezete végrehajtó bizottságának Malajziában rendezett csúcsértekezletén.

Párizs és London egyaránt elítélte az iráni elnök újabb kijelentését Izrael elpusztításáról. Philippe Douste-Blazy francia külügyminiszter a France-Inter rádióban nyilatkozva "bárkitől, különösen egy államfőtől elfogadhatatlannak" nevezte Mahmúd Ahmadinezsád szavait. Tony Blair brit kormányfő "teljesen feleslegesnek" nevezte az iráni elnök szavait.

A Hezbollah rakétái Izrael bármely pontját elérik

Izrael bármely pontját elérő rakéták vannak a Hezbollah libanoni síita szervezet birtokában - állította csütörtökön Iránban megjelent lapinterjújában egy iráni vallási vezető, aki annak idején részt vett a libanoni szervezet létrehozásában. "A Hezbollah arzenálja nemcsak katyusákat tartalmaz, hanem 250 kilométeres hatótávolságú, Zelzal-2 típusú rakétákat is, vagyis nincs olyan pontja Izraelnek, amely elérhetetlen lenne" - jelentette ki Ali Akbar Mohtasemi-Púr a Sark című iráni újságnak nyilatkozatva. Arról nem szólt, hogyan kerültek a szakértők szerint iráni gyártmányú rakéták a libanoni szervezet birtokába.

Mohtasemi-Púr - az iráni kormány volt belügyminisztere - a 80-as évek elején Irán szíriai nagyköveteként ott bábáskodott a Hezbollah létrejötténél. A vallási méltóság a vele készült interjúban tagadta, hogy Libanonban irániak harcolnának a Hezbollah oldalán Izrael ellen - miként azt az Egyesült Államok és Izrael állítja -, ugyanakkor elismerte, hogy a Hezbollah fegyveresei iráni kiképzésben részesültek.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft