Gyárfás
16 °C
29 °C

Egy korona büntetés minden magyar szóért

2008.03.28. 10:00
Büntetést kellett fizetnie annak a diáknak, aki magyarul szólalt meg a Pozsony melletti Lég szlovák iskolájában. A tanárnő, aki nem beszél magyarul, szavanként egykoronás büntetéssel akarta a gyerekeknek megtiltani a magyar beszédet. Az iskola igazgatója nem tudott a módszerről, de szerinte a diákok visszaéltek a tanárnő kedvességével, ezért lőtt túl a célon.

Minden kiejtett magyar szóért egy korona büntetést kellett fizetnie annak a tanulónak, aki magyarul szólalt meg egy döntően magyar többségű csallóközi falu szlovák iskolájában. Az esetről pénteki számában számolt be az Új Szó.

A Pozsonyhoz közeli Légen, ahol a lakosság közel háromnegyede magyar nemzetiségűnek vallja magát, a döntően magyar nemzetiségű szülők gyerekeit oktató szlovák iskolában egy 36 éves pedagógusi múlttal bíró tanítónő, a polgári nevelést, képzőművészetet és etikát oktató Elena Mészárosová minden esetben egy korona büntetést szedett be attól a gyerektől, aki magyarul szólalt meg az iskolában. Az iskola vezetése a sajátos módszerről semmit sem tudott, arról sincs tudomása, hogy a tanítónő mióta büntette így a gyerekeket, és hogy az általa létesített Iskolai Alapba eddig mennyi pénz folyt be.

A válaszra jövő hétig kell várni, mert a pedagógus jelenleg nem tartózkodik az iskolában, majd csak visszatérte után számoltatják el, jelezte az igazgatónő, Jarmila Handziarová, aki - miután értesült róla - azonnal véget vetetett a szlovák nyelvoktatás sajátos módjának. A tanítónő indítékairól azt mondta: "A diákok visszaéltek kedvességével, valószínűleg ezért lőtt túl a célon."

Az igazgatónő tudomása szerint a nyolcadikos diákok a tanárnő bosszantására magyarul beszéltek az órán, „pusztán azért, hogy bosszúságot okozzanak a magyarul nem értő tanítónőnek" - idézi az igazgatónőt a lap.

A 2400 lakosú, egy szlovák és egy magyar iskolát fenntartó faluban a 2001-es népszámláláson az ott élők 26 százaléka vallotta magát szlováknak. A szlovák iskolába az idén 123, a magyarba mindössze 9 gyereket írattak be. Nincs adat arról, hogy a szlovák iskola tanulói közül hányan magyar nemzetiségűek, de mint a lap írja, nem hivatalos adatok szerint a térség magyar településeinek szlovák iskoláiban 80-85 százalék a magyar nemzetiségű tanulók aránya.