Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Egy korona büntetés minden magyar szóért

2008.03.28. 10:00
Büntetést kellett fizetnie annak a diáknak, aki magyarul szólalt meg a Pozsony melletti Lég szlovák iskolájában. A tanárnő, aki nem beszél magyarul, szavanként egykoronás büntetéssel akarta a gyerekeknek megtiltani a magyar beszédet. Az iskola igazgatója nem tudott a módszerről, de szerinte a diákok visszaéltek a tanárnő kedvességével, ezért lőtt túl a célon.

Minden kiejtett magyar szóért egy korona büntetést kellett fizetnie annak a tanulónak, aki magyarul szólalt meg egy döntően magyar többségű csallóközi falu szlovák iskolájában. Az esetről pénteki számában számolt be az Új Szó.

A Pozsonyhoz közeli Légen, ahol a lakosság közel háromnegyede magyar nemzetiségűnek vallja magát, a döntően magyar nemzetiségű szülők gyerekeit oktató szlovák iskolában egy 36 éves pedagógusi múlttal bíró tanítónő, a polgári nevelést, képzőművészetet és etikát oktató Elena Mészárosová minden esetben egy korona büntetést szedett be attól a gyerektől, aki magyarul szólalt meg az iskolában. Az iskola vezetése a sajátos módszerről semmit sem tudott, arról sincs tudomása, hogy a tanítónő mióta büntette így a gyerekeket, és hogy az általa létesített Iskolai Alapba eddig mennyi pénz folyt be.

A válaszra jövő hétig kell várni, mert a pedagógus jelenleg nem tartózkodik az iskolában, majd csak visszatérte után számoltatják el, jelezte az igazgatónő, Jarmila Handziarová, aki - miután értesült róla - azonnal véget vetetett a szlovák nyelvoktatás sajátos módjának. A tanítónő indítékairól azt mondta: "A diákok visszaéltek kedvességével, valószínűleg ezért lőtt túl a célon."

Az igazgatónő tudomása szerint a nyolcadikos diákok a tanárnő bosszantására magyarul beszéltek az órán, „pusztán azért, hogy bosszúságot okozzanak a magyarul nem értő tanítónőnek" - idézi az igazgatónőt a lap.

A 2400 lakosú, egy szlovák és egy magyar iskolát fenntartó faluban a 2001-es népszámláláson az ott élők 26 százaléka vallotta magát szlováknak. A szlovák iskolába az idén 123, a magyarba mindössze 9 gyereket írattak be. Nincs adat arról, hogy a szlovák iskola tanulói közül hányan magyar nemzetiségűek, de mint a lap írja, nem hivatalos adatok szerint a térség magyar településeinek szlovák iskoláiban 80-85 százalék a magyar nemzetiségű tanulók aránya.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?