Mátyás
-6 °C
1 °C

Szigorítanák a drogpolitikát a brit konzervatívok

2004.01.22. 14:24
"Zavaros üzenetet" hordoz a kannabiszfogyasztás liberalizációja - véli Michael Howard. A brit Konzervatív Párt vezetője nem volt hajlandó saját drogfogyasztási szokásairól nyilatkozni. A hallgatásra jó oka van, az előző konzervatív árnyékkormány tíz miniszteréből nyolcan szívtak.
Szigorítana a brit drogpolitikán a Konzervatív Párt. Michael Howard, az ellenzéki párt vezetője a brit kormány enyhítéseinek eltörlésére tett ígéretet a BBC-nek adott interjújában. Véleménye szerint a marihuánára vonatkozó szabályok enyhítése - a lágy drogot a jövőben nem az amfetaminszármazékokkal, hanem a nyugtatókkal kezelnék közösen, liberalizálva a fogyasztást - "zavaros üzenet".

Betépett konzervatívok

Howard nem kívánt válaszolni arra a kérdésre, hogy élt-e valaha a droggal. Ez szerinte csak arra sarkalná az újságírókat, hogy árnyékkormánya többi tagját is fogyasztási szokásaikról faggassák.

A konzervatívok legutóbbi szigorítási javaslata idején az akkori árnyékkormány nyolcvan százalékáról derült ki, hogy már fogyasztott életében marihuánát - írja a BBC.

Hitelesség, hatékonyság

David Blunkett belügyminiszter szerint a könnyítések "hitelesebbé és fókuszáltabbá" teszik a brit drogpolitikát, mivel a rendőrség így a valóban veszélyes szerekkel foglalkozhatna. A kormány döntését a Drogügyi Tanács vezetője, Sir Michael Rawlins is támogatja. Véleménye szerint "logikai hülyeség" lenne egy kalap alá venni a kannabiszt és az amfetaminokat.

"Ez azt jelentené, hogy akár egy spangliért is öt év börtönre ítélhetnének valakit" - nyilatkozta a BBC Radio 4 Today című műsorának.

Nem veszélytelen

Blunket belügyminiszter szerint a liberalizálás már csak azért is fontos, hogy hiteles drogfelvilágosítást tarthassanak. Ha ugyanis a kannabiszt ugyanolyan veszélyesnek állítják be, mint a cracket vagy a heroint, a könnyűdrogot kipróbáló fiatalok tévesen veszélytelennek hihetik ez utóbbi keménydrogokat is.

Mint mondta, a kormány nem állítja, hogy a marihuána veszélytelen, de elismeri, hogy kevésbé veszélyes, mint az amfetaminszármazékok.