Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Szaddám Huszein levelet írt?

2003.04.30. 16:11
Kézzel írott levelében Szaddám Huszein bukott iraki diktátor felkelésre buzdítja híveit, állítja egy londoni arab nyelvű újság. Az Al Kudsz Al Arabi lap szerkesztője szerint a levél hitelesnek tűnik.
"Irak népének fel kell lázadnia a hitetlen, bűnöző, gyilkos és gyáva hódítók ellen", áll abban a kézzel írott levélben, amelyet faxon küldtek egy londoni székhelyű arab újság szerkesztőségébe. A levél keletkezése április 28., ami egyben Huszein születésnapja is. Az Al Kudsz Al Arabi újság szerkesztője, Abdul Bari Atwan szerint a levél eredeti. Hozzátette, hogy az irat eredetiséget nem tudják bizonyítani, mert nem tudják hol tartózkodik Huszein. De Atwan azt állítja, hogy ő már látta Huszein aláírását, és ez nagyon hasonlít arra.

Árulás

A levél azt állítja, hogy az irakiaknak csak a megszállással kel törődniük, és "nem szabad megbízniuk azokban, akik szunnita-síita ellentétről beszélnek". "A legfontosabb dolog, hogy minél előbb elűzzék a hitetlen, bűnöző, gyilkos és gyáva hódítókat". A levél szerint a szövetségesek árulás miatt győzhettek. Hozzáteszi, hogy azok a környékbeli országok, amelyek támogatták az Irak elleni háborút, "nem fogják élvezni a békét az Egyesült Államok védelme alatt". "A felszabadulás és a győzelem napja hamarosan elérkezik" és "és az igazság győzedelmeskedni fog".

Huszein, vagy nem Huszein?

Szaddám Huszein április 18-án volt utoljára látható a tévében, amikor az Abu dzabi televízió egy beszédét sugározta. A csatorna szerint a felvételen Huszein szerepelt, az anyagot pedig április 9-én rögzítették, jelentette a BBC.