Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Tel-Avivot támadná a Hezbollah

2006.08.04. 16:23
Ha Izrael bombázza Bejrút központját, a Hezbollah megtámadja Tel-Avivot, jelentette be a siíta szervezet vezetője. Az izraeli légierő pénteken a bejrúti repülőtér környékét, négy hidat és a Bekaa-völgyet bombázta. A támadásokban 30 ember meghalt, és 53-an megsebesültek. Egy arab tévé szerint meghalt öt izraeli katona is. A Hezbollah több mint 100 rakétát lőtt ki Izraelre, ezek felét fél óra alatt, két civil életét vesztette. Izraeli lapértesülések szerint éles viták dúlnak a vezérkarban.

Ha Izrael Bejrút központját is bombázza, a Hezbollah válaszul Tel-Avivot támadja meg – jelentette ki Haszan Naszrallah, a siíta szervezet vezetője, aki a harcok kitörése óta először jelent meg a nyilvánosság előtt. A szervezet vezetője tévébeszédében azt mondta: a Hezbollahnak megvannak az eszközei a támadás végrehajtásához.

Az izraeli hadsereg egyik illetékese válaszul úgy fogalmazott: ha a Hezbollah megtámadja Tel-Avivot, Izrael Libanon teljes infrastruktúráját el fogja pusztítani.

Tel Aviv 130 kilométerre fekszik a libanoni határhoz. A Hezbollah rakétáival eddig a 70 kilométerre lévő Beit Schean települést érte el.

Naszrallah beszédében méltatta a Hezbollah-harcosok hősiességét. Mint mondta, katonáik arra is képesek, hogy kilőjék a modern izraeli páncélosokat. A szervezet vezetője úgy nyilatkozott: a Hezbollah kész leállítani rakétatámadásait, ha az izraeli légierő is felhagy a libanoni városok és falvak bombázásával.


Vöröskeresztesek sérültet evakuálnak Junieh hídjainak bombázása után

Mint mondta: a Hezbollah inkább szemtől szemben akar harcolni az izraeli katonákkal, hogy ezzel is elkerülje az ártatlan civil áldozatokat. Naszrallah azzal vádolta az izraeli hadsereget, hogy a dél-libanoni Kana faluban 28 civilt ölt meg. Naszrallah visszautasította azt a vádat, hogy harcosai onnan támadtak izraeli célpontokat. Mint mondta, a Hezbollah nem használ élő pajzsnak asszonyokat, öregeket és gyermekeket.

Bombázás a Bekaa-völgyben

Legkevesebb 33 mezőgazdasági munkás vesztette életét, és körülbelül 30 megsebesült, amikor izraeli rakéta csapódott be egy teherautók megrakodására használt területen a szíriai-libanoni határ közelében, a Bekaa-völgyben, jelentette a libanoni polgári védelem. Biztonsági források és szemtanúk beszámolói szerint az egyik határátkelőhöz tartozó rakodóhelyen éppen mezőgazdasági termékeket rakodtak be hűtőkamionokba, amikor a légi csapás történt.

A közeli Ras Baalbek mentőszolgálatának vezetője szerint többen még egy találatot kapott hűtőház romjai alatt vannak. A völgy északi csücskében, a szíriai határhoz közeli Kaa falu közelében történt légitámadás áldozatai között számos szíriai és kurd van. A halottakat és sebesülteket szíriai kórházakba szállították, mivel sok libanoni út járhatatlan az izraeli légi csapások miatt.

Rakétazápor hullott Észak-Izraelre

Több mint kétszáz rakéta csapódott be Észak-Izraelben pénteken, közülük 50 fél óra leforgása alatt. A támadásoknak négy halálos áldozatuk van, közölte az izraeli rendőrség és kórházi források. Hadera városa mellett ért földet az Izraelbe eddig legmélyebben behatoló rakéta. Hadera 80 kilométerre fekszik a libanoni határtól, míg az ország fővárosa, Tel-Aviv 130 kilométerre.

Rakéták becsapódását jelentették Tiberiás, Kirjat-Smona, Cefat, Karmiel és Magár településekről. Több településen okoztak sérüléseket a rakétatámadások. A drúz-arab Magár faluban meghalt egy asszony, amikor házát eltalálta egy lövedék, Kirjat-Smonában egy férfi, akinek a gépkocsija közelében ért földet egy rakéta. További két halálos áldozatot jelentettek Majdel Krum és Dir el-Asszad arab falvakból, írja az AP.

Izraelben eddig 31 polgári személy vesztette életét a főként az északi országrész ellen irányuló Hezbollah-rakétatámadásokban. Előző nap 213, szerdán 231 rakéta csapódott be az ország északi részén.

Hidak voltak a célpontok

Az izraeli légierő péntekre virradóan a bejrúti repülőtér környékét és négy libanoni hidat bombázott. A lebombázott négy híd a Bejrúttól észak felé, Szíriába vezető tengerparti gyorsforgalmi úton van. Az izraeli támadások Libanonnak ezt a részét eddig elkerülték. Ebben az országrészben él a legtöbb libanoni keresztény.

Az első híd a fővárostól húsz kilométerrel északra fekvő Dzsuníje kikötőváros mellett épült. A második ettől tíz kilométerrel északra, az úgynevezett Libanon Kaszinója, amely a legjelentősebb műtárgy ezen az úton - közölték rendőrségi források.

Bombázták a Bejrúttól negyven kilométerrel északra fekvő Fidar város, valamint a szíriai határhoz közeli Madfún hídját is. A hidak bombázásában meghalt legkevesebb négy polgári személy és megsebesült további 15 - közölte a libanoni vöröskereszt.

Légi csapások Bejrút mellett

Ezeknek a hidaknak a lerombolásával ismét jelentősen csökkent a Szíria és Libanon közti közúti forgalom lehetősége. A Bejrút és Damaszkusz közötti fő közlekedési utat már korábban tönkretették.


Türosz külvárosát bombázzák az izraeli erők

Az izraeli légierő kora reggel bombázta a libanoni főváros, Bejrút külső területeit, a repülőtér környékét. Ebben a mintegy 30 légi csapásban meghalt egy libanoni katona, és megsebesült további három - közölte a libanoni hadsereg.

A támadások célpontja feltehetőleg Úzai peremkerület volt, szintén olyan terület, amelyet eddig megkíméltek a háború július 12-i kezdete óta. Úzaiban főleg síiták laknak.

A rendőrség nem zárta ki annak a lehetőségét sem, hogy a támadásba bekacsolódott az izraeli haditengerészet. A helybeliek szerint a harci gépek egy épületre összpontosították támadásukat, de nem tudták megmondani, hogy a létesítménynek mi a funkciója.

Hatalmas robbanások

A támadás hevességére utalt az, hogy a becsapódó rakétalövedékek robbanásai magát a libanoni fővárost is megremegtették, majd tűznyelvek csaptak fel, és sűrű felhő gomolygott az égbolt felé.

A légierő Kelet-Libanonban egy erőművet is támadott a Bekaa-völgytől délre. A rendőrség közlése szerint a gépek a Lítáni folyón, Szohmorban lévő létesítményt bombázták.

A térségben nincs áram. Az al-Arabíja dubaji pánarab hírtelevízió jelentése szerint az izraeli szárazföldi erők dél-libanoni harcaiban meghalt öt izraeli katona. A Hezbollah libanoni síita szervezet egyik rakétája találta el őket a tévé szerint a határhoz közeli Markaba körzetében.

Terrortámadással fenyegettek

Közben az arab világ több pontján is Libanon melletti rokonszenvtüntetéseket rendeztek. Bagdadban több tízezer síita fiatal gyűlt össze Muktada asz-Szadr radikális síita hitszónok felhívására, kifejezendő, hogy támogatják a Hezbollahot. Damaszkuszban a háború július 12-i megindulása óta először volt hasonló - igaz, csak néhány száz fős - szolidaritási akció. A jeruzsálemi Óvárosban palesztin tüntetők összecsaptak az izraeli rendfenntartó erőkkel, miután az izraeli rendőrség őrizetbe vett egy palesztin imámot, aki prédikációjában a Hezbollahot méltatta és agressziónak nevezte Izrael libanoni offenzíváját.

Egy indonéziai központú szélsőséges szervezet elnöke azt állította, hogy több mint 200 iszlám harcos indult el Délkelet-Ázsiából izraeli érdekeltségek elleni támadásokra a világ különböző tájaira, illetve olyan országokba, amelyek támogatják a zsidó államot. "Izrael fő érdekeltségeire korlátozzuk támadásainkat és olyan személyekre, akik támogatják a Palesztina és Libanon elleni agressziót. Nem válogatás nélkül támadunk mindenkire" - mondta Suaib Didu, az Ázsiai Muzulmán Ifjúsági Mozgalom (AMYM) elnöke.

Nézeteltérések az izraeli vezérkarban?

Éles viták dúlnak a libanoni konfliktus kezdete óta az izraeli vezérkarban, írta pénteken a Jediót Ahronót című izraeli lap. A napilap szerint a híresztelések arról tanúskodnak, hogy "nagy a baj" a katonai parancsnokságon belül, amit a Libanonban folyó izraeli offenzíva okozta bonyodalmak váltottak ki. A lap szerint fennáll az a veszély, hogy az izraeli hadsereg bennreked a libanoni mocsárban, miután Izrael hat éve egyoldalúan kivonta onnan katonáit.

A lap által megkérdezett tábornokok "szóbeszédnek" nevezték az értesüléseket, és hivatalosan cáfolták azokat. A nagy példányszámú napilap olyan "híresztelésekről" is beszámol, amelyek szerint Udi Adamot, az észak-izraeli térség katonai parancsnokát, aki elvben a libanoni frontért felelős, kizárták a csata vezényléséből. A tábornok a lap szerint július 11-én, a harcok előestéjén figyelmeztette Ehud Olmert miniszterelnököt a konfliktus veszélyére, és politikai tárgyalásokat szorgalmazott annak megelőzésére.

A Jediót Ahronót szerint Gabi Hirs altábornagyot, a határra vezényelt hadosztály parancsnokát gyakorlatilag elmozdították tisztségéből. A hadművelet irányítása állítólag Gabi Askenázi tartalékos tábornoknak, Amír Perec védelmi miniszter tanácsadójának és Móse Kaplinszki helyettes vezérkari főnöknek a kezében van.

Dan Haluc vezérkari főnököt a védelmi miniszter állítólag szintén a partvonalra állította. Az 58 éves repülős tábornoknak két rosszullét után pihenést ajánlottak, anélkül, hogy az orvosok betegséget állapítottak volna meg nála. Katonai kommentátorok hevesen bírálták Halucot, szemére vetve, hogy túlértékelte a légierő kapacitását, és az offenzíva kezdete után két hetet várt, amíg kérte a tartalékosok mozgósítását.